BiH
0

Određen jednomjesečni pritvor tužiocu Tužilaštva KS Džemalu Kariću

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu je odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom u akciji "Pravda" tužiocu Tužilaštva Kantona Sarajevo Džemalu Kariću, kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Pritvor mu je određen po svim tačkama koje je tražilo Tužilaštvo KS, odnosno zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog došlo do uznemiravanja javnosti.

Tužilaštvo KS ga tereti za organizirani kriminal u vezi s krivičnom djelom zloupotrebe položaja ili ovlasti te da je organizatoru i članovima kriminalne organizacije na čijem čelu se nalazio Alija Delimustafić davao pravne savjete i podatke o predmetima koji se vode pred ovim Tužilaštvom i sudovima u KS.

Podsjećamo da je 11. novembra na području Bosne i Hercegovine uhapšeno 15 osoba koje se sumnjiči za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona sudije, pranja novca i prevara.

Među privedenim osobama su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača, kao i uposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić.

Uhapšeni su i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja KS Hajrudin Omerbegović.

Hrvatski USKOK je pretresao nekretnine donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić u Hrvatskoj.

Na području naše zemlje i Hrvatske policijski službenici su u petak vršili pretrese na više od 60 lokacija.