BiH
28

Određen jednomjesečni pritvor osumnjičenima u akciji "Urban"

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu je odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima u akciji "Urban" Fahrudinu Oručeviću, Kenanu Softiću, Narcisu Behliloviću i i Irfanu Turkoviću, potvrđeno nam je iz Tužilaštva KS.

Pritvor im je određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike, otkrivanje dokaza i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenih moglo doći do uznemirenja javnosti.

Za ostalo troje osumnjičenih Nedžada Bubicu, Enesa Begovića i Lamiju Maglić-Tajić, Kantonalni sud je na prijedlog Tužilaštva KS odredio mjere zabrane napuštanja države, zabranu sastajanja sa svjedocima i obavezu javljanja nadležnom policijskom organu.

Podsjećamo da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS) KS proveli akciju kodnog naziva "Urban", usmjerenu protiv organiziranog kriminala i uhapsili sedam osoba.

U akciji "Urban" je uhapšena bivša uprava Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Sarajevu, a hapšenje je povezano s pet dunuma zemljišta na Marijin-Dvoru u Sarajevu, čiji je vlasnik ETF. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a 2012. godine je postignut dogovor između tadašnje uprave ETF-a i firme "LAKE", koji je i osnov za jučerašnja hapšenja.

Naime, tada je dogovoreno da firma "LAKE" renovira zgradu ETF-a koja se nalazi u kampusu i koja je master planom predviđena za rušenje, a zauzvrat su trebali postati vlasnici atraktivne parcele od pet dunuma. U tom trenutku ETF obnavlja zgradu koja nije u njegovom vlasništvu već je faktički unajmljuju od Univerziteta u Sarajevu (UNSA).