BiH
0

Određen jednomjesečni pritvor osumnjičenim u predmetu Aldin Kahriman i drugi

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, donio rješenje kojim je prijedlog Tužilaštva usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenim Aldinu Kahrimanu, Almiru Hadžiahmetoviću, Dajani Nikolić i Alenu Hodžiću. Pritvor prema rješenju može trajati do 4. decembra ili do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na postojanje osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike.

Nadalje, Sud je odredio pritvor i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Aldin Kahriman, Almir Hadžiahmetović, Dajana Nikolić i Alen Hodžić su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom međunarodna trgovina ljudima, međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca.