Sud BiH
0

Određen jednomjesečni pritvor Đorđu Ždralu

FENA
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Đorđu Ždralu (1975.), a ročište o određivanju pritvora održano je sinoć nakon što je završena procedura isporučivanja Ždrale vlastima BiH iz Njemačke, gdje je po Interpolovoj potjernici uhapšen 17. januara.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su pravosudni organi Njemačke jučer izvršili ekstradiciju Đorđa Ždrale, koji je po međunarodnoj potjernici lišen slobode u Frankfurtu.

Potjernica je prije više mjeseci raspisana po naredbi Suda BiH, koju je taj sud izdao na zahtjev Tužilaštva, odnosno Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a u okviru istrage koja se odnosi na ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera 7.juna 2000. u Bijeljini.

Osumnjičeni Ždrale je sinoć oko 21.00 sati predat djelatnicima agencija za provođenje zakona u BiH, nakon čega je izveden pred sudiju Suda BiH, koji mu je odredio pritvor od 30 dana.

Grubešić je novinarima precizirao da će postupajući tužilac ispitati osumnjičenog Ždralu, te da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu.

Direktor Granične službe BiH Vinko Dumančić rekao je da je ekstradicija Đorđa Ždrale u BiH protekla bez problema.

  • Sinoć su pripadnici Granične policije redovnom linijom u 21.30 sati u sarajevsku zračnu luku dopratili Đorđa Ždralu, koji je nakon kratkih procedura predat Sudskoj policiji i uz pratnju pripadnika Agencije za istrage i zaštitu prebačen u Sud BiH, rekao je Dumančić.