Dom naroda FBiH
0

Odoobren Nacrt zakona o pravima i odgovornostima pacijenata

FENA
Delegati Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su na današnjoj sjednici koja je u toku u Sarajevu Nacrt zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.

Predlagač ovog teksta, Federalna vlada, predvidio je tim tekstom prava, obaveze i odgovornosti korisnika zdravstvene zaštite, način korištenja, zaštite i unapređenja prava te ostala pitanja u skladu s propisima o zdravstenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

Iz Vlade je obrazloženo da je njena namjera omogućiti svim pacijentima u Federaciji jednaku i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, što podrazumijeva uzajamno poštivanje i povjerenje između pacijenta i zdravstvenog radnika.

Nacrtom je zabranjen svaki vid diskriminacije pacijenata, uz načelo poštivanja ličnosti, fizičkog i mentalnog integriteta i lične sigurnosti pacijenta. Tu je i poštivanje prava pacijenta na samostalnost pri odlučivanju u liječenju, kao i poštivanje pacijentove ličnosti, privatnosti i dostojanstva.

Pri koncipiranju teksta uzete su u obzir odredbe Deklaracije o pravima pacijenta, kao i drugih međunarodnih dokumenata koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala iz ove oblasti, obrazložila je Vlada.

Za ovaj njen tekst glasalo je 35 delegata Doma naroda, dok je jedan bio uzdržan.

Zakonu slijedi daljnja parlamentarna procedura do utvrđivanja konačnog teksta jer je danas odobren tek u formi nacrta.