Osuđen za genocid u Srebrenici
0

Odobreno prijevremeno puštanje Dragana Obrenovića

Sarajevo-x.com
Dragan Obrenović
Dragan Obrenović
Haški tribunal odobrio je zahtjev Dragana Obrenovića, bivšeg zamjenika komandanta Prve zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio 10 godina zatvora, od ukupno 17, na koliko je osuđen za zločine nad srebreničkim Bošnjacima.

Odluku o oslobađanju Obrenovića donio je 21. novembra 2011. godine sudija Patrick Robinson, tadašnji predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), i u njoj je objašnjeno da se Obrenović pušta na slobodu i prije nego je izdržao dvije trećine kazne, objavio je Birn Justice Report.

"U dosadašnjoj praksi Tribunala to je nužan uslov, ali zbog Obrenovićeve ‘izuzetne saradnje’ s Haškim tribunalom, odluka je donesena i prije tog roka, odnosno augusta 2012. godine", stoji u obrazloženju odluke.

Obrenović je 15. aprila 2001. uhapšen, a dvije godine kasnije je priznao krivicu za učešće u progonu srebreničkih Bošnjaka, uključujući i ubistva 7.000 zarobljenika počinjena nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) 11. jula 1995. zauzela grad Srebrenicu.

On je u decembru 2003. osuđen na 17 godina zatvora, a u junu 2004. je prebačen u Norvešku na izdržavanje kazne.

U pismu iz norveškog zatvora iz jula 2011. godine navodi se da Obrenović tokom boravka u zatvoru nije prekršio niti jedno od pravila, te da je godinama pomagao u kuhinji, "s velikom odgovornošću za obaveze koje je ispunjavao".