BiH
0

Odobreno novo zaduženje RS-a od 100 miliona KM

FENA
Glasovima skupštinske većine danas je usvojena odluka Vlade kojom se RS zadužuje putem obveznica i trezorskih zapisa u iznosu od 100 miliona maraka.

Entitetska vlada zatražila je od parlamenta da joj odobri emisiju dugoročnih obveznica u iznosu od 30 miliona, dok će kratkoročno zaduženje RS-a emisijom trezorskih zapisa biti 70 miliona maraka.

I u 2011.entitetska vlada je koristila oba vida zaduženja da bi nadomjestila nedostajuća sredstva u budžetu.

Vlada RS-a i u novoj predloženoj odluci o zaduženju obveznicama navodi da se emisija tih dugoročnih hartija od vrijednosti vrši radi osiguranja sredstava za finansiranje budžeta RS-a za 2012. godinu.

Opozicija je kritikovala novo zaduženje RS-a koje ide za tekuću potrošnju, a ne za razvojne projekte.

Na ovoj sjednici Skupštine i Komisija za hartije od vrijednosti RS-a konačno je dobila novo rukovodstvo, jer je dosadašnjem predsjedniku i članovima tijela koje kontrolira tržište kapitala u RS-u mandat istekao još u septembru 2010. godine.

Prijedlog za imenovanje predsjednika i njegovog zamjenika te članova Komisije za hartije od vrijednosti RS-a, predložio je predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon što je nadležna komisija prethodno izvršila bodovanje kandidata, prijavljenih na javni poziv.

Dodik je predložio, a parlament prihvatio Miru Potkonjak za predsjednicu Komisije, Branku Bodiroža za njenu zamjenicu, a za članove, u skladu s ostvarenim bodovima, Predraga Gajića, Miodraga Jandića, dosadašnjeg predsjednika Komisije, te Dragicu Lakić.

Dosadašnji predsjednik i članovi tog regulatornog tijela obavljali su posao u tehničkom mandatu, ali su njihove odluke “padale” na sudovima.

Za opoziciju je bilo sporno ovo imenovanje, jer su četiri od pet članova Komisije i ranije obavljali tu dužnost, a istovremeno Komisiju smatraju da je dijelom odgovorna za “sunovrat” tržišta kapitala u RS-u.

Izabran je i novi Nadzorni odbor Investiciono-razvojne banke RS-a, iako je ime jednog kandidata, Ilije.J. Džombića tokom razmatranja izazvalo određene kontroverze zbog navedenih biografskih podataka.