BiH
0

Odobreni statuti Kliničkog centra i Zavoda za transfuzijsku medicinu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dao je saglasnost većinom glasova na statut Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Niko od poslanika nije glasao protiv dok je petero bilo suzdržano.

Federalni ministar zdravstva Munir Mesihovć je kazao da će statut stupiti na snagu ako ga odobre svi definirani suosnivači Kliničkog centra, a to su: Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski, Bosanskopodrinjski, Unsko-sanski i Srednjobosanski kanton.

Saglasnost još nije dala Skupština Sarajevskog kantona, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo Josip Jurišić, mada je od kantonalnog resornog ministarstva upućen dopis da Skupština prihvata prava i obaveze suosnivača s tim da se međusobna prava i obaveze te udio svakog od suosnivača regulišu posebnim ugovorom.

Na sjednici je diskutirano i o tome je li smisleno davati saglasnost prije nego to zvanično učine svi kantoni a pojedinci su predlagali i povlačenje ove tačke s dnevnog reda, nakon čega je ministar Mesihović obrazložio da nema stupanja na snagu statuta bez odobrenja svih suosnivača.

Poslanici su većinom glasova dali saglasnost i na statut Zvaoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Oba statuta odobrena su na današnjoj 20. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, koja je kasno popodne završena.