FBiH
0

Odobreni Prijedlozi zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o rudarstvu Federacije BiH, tekst za koji je najavljeno da treba doprinijeti postizanju racionalne i održive eksploatacije mineralnih sirovina te privrednom i društvenom razvitku u Federaciji BiH.

Utvrdila ga je Vlada Federacije i predvidjela zaštitu rudnog blaga te osiguranje učešća javnosti u donošenju odluka koje se odnose na rudna bogatstva.

Prethodno su o predloženim rješenjima konsultirani kantoni jer je riječ o resursima iz zajedničke nadležnosti s federalnim nivoom vlasti. Zato su odnosi federalnih i kantonalnih vlasti kod eksploatacije mineralnih sirovina uređeni na načelima razgraničenja prava, obaveza i odgovornosti.

Ovaj prijedlog zakona reguliše pravni status rudnog blaga, odnosno mineralnih sirovina kao dobara od općeg interesa i u vlasništvu države.

Definira načine i uvjete upravljanja mineralnim sirovinama, zaštitu, izvođenje rudarskih radova, mjere zaštite na radu, obustavu izvođenja i trajni prekid rudarskih radova, tehničku dokumentaciju i projektovanje, rudarska mjerenja i rudarske planove, inspekcijski nadzor i zaštitu te uređenje prostora.

Osim teksta zakona o rudarstvu, poslanici su danas odobrili Prijedlog zakona o geološkim istraživanjima Federacije BiH, a njime se također između ostalog uređuju i razgraničavaju nadležnosti u ovoj oblasti između Federacije BiH i kantona.

Sjednica je u toku.