BiH
4

Odobreni akti o finansijskoj deblokadi Mostara

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH koji bi trebalo da osigura finansijsku deblokadu Grada Mostara s obzirom na to da je ovaj tekst odobrio i Predstavnički dom.

Njime je predviđeno da izuzetno, u svrhu finansiranja Grada,odluku o privremenom finansiranju, odluku o budžetu i odluku o izvršenju budžeta može donijeti mostarski gradonačelnik uz saglasnost tamošnjeg načelnika za finansije.

Dom naroda je na današnjoj sjednici odobrio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Prethodno je vratio ovaj tekst u formu nacrta iako ga je Federalna vlada proslijedila Parlamentu po hitnoj proceduri.

Predloženim izmjenama je predviđena finansijska naknada po tržišnoj vrijednosti pripadnicima bivše JNA koji su po izbijanju proteklog rata napustili BiH a time i stanove koje su imali na teritoriji današnje Federacije BiH. Naknada za te stanove im je predviđena ovim zakonskim izmjenama, ali samo ako nisu riješili stambeno pitanje u zemljama u koje su otišli kad je započeo rat u BiH a mahom je to Srbija, manje Crna Gora.

Onim vojnim kadrovima koji su tamo dobili stanove, nije predviđena nikakva naknada od Federacije.

Izmjene ovog zakona tretiraju i stanove u kojima sada žive ljudi koji su svojevremeno stekli u njima stanarsko pravo. Predviđeno je da takvi stanovi budu vraćeni izvornim vlasnicima a sadašnji stanari da dobiju zamjenske stanove u roku od deset godina od stupanja na snagu zakonskih izmjena, i to po kvadraturi prema broju članova domaćinstva.

Ovakvom rješenju se sadašnji stanari protive jer žele da u tim stanovima ostanu a da zamjenske dobiju izvorni vlasnici.

Dom naroda je danas odobrio i predloženu strategiju reforme penzionog sistema u FBiH, koju je, kao i zakonske izmjene o stanovima, u proceduru uputila Federalna vlada.

Uz napomenu da je izbor budućeg modela penzijskog sistema glavno pitanje ove reforme, iz Vlade cijene da penzijski sistem treba modelirati na dva stuba - prvom koji obuhvata obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje te na drugom, dobrovoljnom, individualnom osiguranju.

Prioritet penzijske reforme u FBiH je parametarska reforma postojećeg sistema, navode iz Vlade.

Delegati Doma naroda primili su k znanju danas izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2011. i 2012. godinu te odobrili izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2012.

Na početku ove sjednice verificiran je mandat delegatu Josipu Kvasini umjesto Radoja Vidovića koji je u međuvremenu izabran za načelnika općine Kreševo.

Sjednica je završena, nije bilo rasprave povodom demonstracija građana koje su jučer izbile u Tuzli. a danas u više gradova Federacije BiH.