Sjednica Predstavničkog doma
0

Odobrene izmjene Zakona o socijalnim ustanovama FBiH

FENA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH odobren je u današnjem dijelu 11. redovne sjednice Predstavničkog doma FBiH održanom u Sarajevu.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, propisano je da će ministar rada i socijalne politike u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu izmijenjenog zakona donijeti propis o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH i propis o vršenju nadzora nad stručnim radom te o pružanju stručne pomoći ovim ustanovama.

Zakon o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zastite u FBiH nalaže da je Federalni parlament osnivač pet ovakvih ustanova u Federaciji BiH, a to su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici i Bakovićima, Zavod za zaštitu djece i omladine u Pazariću, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu i Zavod za vaspitanje ženske djece i omladine Ljubuški.

Osim izmjena ovog zakona, većinom glasova je odobren Vladin Prijedlog zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja obaveza nastalih po osnovama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom.

Tim tekstom je između ostalog predviđeno izmirenje duga do kraja juna ove godine civilnim invalidima.

Sjednica Predstavničkog doma, inače sazvana na dva dana, bit će nastavljena sutra. Između ostalog predstoji razmatranje Nacrta federalnog zakona o radu.