BiH
0

Odobrene izmjene Zakona o lizingu i mikrokreditnim organizacijama

FENA
Odobravanjem izmjena i dopuna federalnih zakona o lizingu i o mikrokreditnim organizacijama, u Sarajevu je danas nastavljena 20. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je započela krajem prošlog mjeseca.

Izmjene i dopune Zakona o lizingu predložila je Federalna vlada radi usaglašavanja s propisima o sprečavanju pranja novca.

Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisana je, naime, obaveza usklađivanja drugih zakonskih propisa kojima se utvrđuje ova materija.

Obaveze Ministarstva finansija i Agencije za bankarstvo u vezi s usklađivanjem proizlaze i iz Strategije i Akcionog plana za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Osim ispunjavanja zakonskih obaveza i stvaranja ambijenta u kojem bi obveznicima na provođenju zakona (bankarskim, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima) i Agenciji za bankarstvo bio omogućen kvalitetniji rad, usaglašavanjem propisa ostvarit će se napredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji se na regularnoj osnovi ocjenjuje od MONEYVAL komiteta Vijeća Evrope, navedeno je iz Vlade FBiH.

Što se tiče odobrenih izmjena i dopuna Zakona o mikrokreditnim organizacijama, i one se odnose na usklađivanje sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti.

Prilikom izrade odredbi, uzeti su u obzir i zaključci Vlade Federacije BiH sa sjednice od 14.11.2012. godine, kojima se nalaže predlagaču da propiše veće ovlasti Agenciji za bankarstvo FBiH u kontroli poslovanja mikrokreditnih organizacija.

Cilj je zaštita javnog interesa i sprečavanje nezakonitih radnji, obrazloženo je.

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma su i federalni zakoni o stočarstvu te o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Najavljena je i rasprava o novom zakonu o električnoj energiji u Federaciji BiH te o izmjenama sadašnjeg Zakona o cestama.

Federalna strategija razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće, kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Fonda za profesiolnalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, također su na dnevnom redu.

Pred poslanicima su i izvještaj o učincima ovog fonda u 2012. godini, kao i statuti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

U prvom dijelu ove sjednice, održanom 25. juna, većinom glasova je odlučeno da do septembra bude pripremljena tematska sjednica o stanju u javnom preduzeću "Željeznice FBiH".