Završetak radova do kraja godine
1

Odobrena tri miliona eura za zatvor u Patkovači

SRNA
Zatvor u Patkovači
Zatvor u Patkovači
Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Bijeljina iz IPA Fondova odobrena su tri miliona eura za nastavak izgradnje novog zatvora u Patkovači kod Bijeljine, površine 105 dunuma, izjavio je Srni direktor Zavoda Niko Sjerić.

"Druga faza podrazumjeva završetak pritvorske jedinice, kao i unutrašnje građevinske radove, prijemno odjeljenje i odjeljenje osuđenih, a planirano je da bude završena do kraja godine", kaže Sjerić.

Treća faza se odnosi na izgradnju pomoćnih objekata, kao što su ambulanta, trpezarije, radionice i kancelarisjki prostor.

Sjerić je istakao da će nova kazneno-popravna ustanova, čiji kapacitet će biti 350 osuđenih i 60 do 80 pritvorenih osoba, ispunjavati sve evropske standarde prema građevinskim, lokacijskim i bezbjednosnim kriterijumima i standardima za tretman i rad sa osuđenim licima.

"Novi zatvor će biti centar izvršenja krivičnih sankcija u Republici Srpskoj. Sistem tehničke bezbjednosti bit će na najvišem nivou i najsavremeniji postojeći na tržištu, počev od kontrole pristupa, video nadzora, IC barijera i udobnosti u ćelijama“, istakao je on.

Sjerić je dodao da će na manji dio zauzimati zatvoreno odjeljenje, a veći dio poluotovorena odjeljenja sa manjim režimom obezbjeđenja, kao i privredne jedinice na kojima rade osuđenici s ciljem njihove socijalizacije.

"Zatvorenicima ćemo pružiti mnogo više radnih mjesta, profila i mnogo širi spektar zanimanja s ciljem njihove socijalizacije i obrazovanja. Osim toga, uvest ćemo inovativna rješenja za uštedu energije, kao što su toplotne pumpe, solarni kolektori za tehničku vodu i slično", rekao je Sjerić.

Izgradnju novog zatvora u Patkovači, koji će obzbijediti oko 80 novih radnih mjesta, omogućili su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde sa dva miliona KM, te IPA fondovi sa tri miliona evra.