Parlament FBiH
0

Odobrena strategija u vezi s invalidnim osobama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta odobrili su gotovo jednoglasno u nastavku 2. redovne sjednice u Sarajevu Strategiju predloženu iz Federalne vlade o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom u Federaciji BiH.

Prema vladinom prijedlogu taj dokument izrađen je za period od 2011.-2015., a gotovo svi diskutanti u Parlamentu cijene da on nudi potpuno novi, reformski pristup u tretiranju invalidnih osoba.

To znači da ta populacija neće biti više tretirana kao socijalna kategorija već će biti društveno integrirana kao sve ostale osobe, s malim prilagodbama zbog njihovog stanja.

Predviđeno je potpuno jednako pravo invalidnih osoba na zapošljavanje, a predstavnik Federalne vlade Dobrica Jonjić je kazao u tom kontekstu da je već formiran i da će uskoro profunkcionirati fond zapošljavanja ovih osoba.

Invalidne osobe također su društveno integrirane ovim dokumentom i kad su u pitanju njihove potrebe za obrazovanjem, adekvatnom zdravstvenom zaštitom, sportom i rekreacijom, stanovanjem i mnogim drugim segmentima.

U Strategiji je previđeno da svi nivoi vlasti počevši od općina, izdvajaju budžetski novac za implementaciju odredbi iz tog dokumenta.

Predstavnik Vlade Jonjić još je kazao da je na izradi Strategije rađeno dvije godine i da je na tome bilo angažirano 30-ak ljudi iz Vladinog i nevladinog sektora, pod pokroviteljstvom vlade Finske.

Pojedini poslanici, iako su bezrezervno podržali dokument, ipak su naglasili da treba osigurati i mehanizme koji će pozivati na odgovornost subjekte koji ne budu izvršavali svoje obaveze na implementaciji ovog dokumenta.

To je potrebno da dokument, poput mnogih do sada donesenih strategija, ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru, rečeno je.

Sjednica Predstavničkog doma još je u toku.