Haški sud
0

Odobrena nova sredstva za odbranu Radovana Karadžića

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
"Prema mom mišljenju, velika količina posla koja je uključena u pregled materijala, uz dodatne poslove koje Karadžić mora poduzeti u posljednje vrijeme, čini vanrednu situaciju koja odobrava resurse veće od onih što ih je odobrio registrar", smatra predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson.

Robinson je odbrani Radovana Karadžića odobrio refundiranje 1.200 sati mjesečno za osam članova tima te naredio da se Karadžićev savjetnik Peter Robinson plaća "72 eura po satu, što je cijena dodatnog branioca", prenosi BIRN-Justice Report.

Predsjednik Tribunala odobrio je zahtjev zbog velike složenosti predmeta te da bi svih osam saradnika moglo raditi na pripremi suđenja.

Ipak, kako je dodao Robinson, refundiranje će se smanjiti na 750 sati po mjesecu kada počne suđenje, jer će tada pripreme biti završene.

Karadžić, koji očekuje nastavak suđenja pred ICTY-jem za zločine počinjene na području BiH, žalio se u decembru prošle godine na količinu novca koju mu je Ured registrara odobrio za pripremu odbrane.

Prvobitno je odbrani bilo odobreno 7.500 sati za pripremu, za cijeli tim odbrane, na što se optuženi žalio, ističući da se tim sredstvima može plaćati samo jedna osmina njegovog tima.

Suđenje Karadžiću, koji se kao bivši vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Srpske tereti za zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine, počelo je u oktobru 2009., a nastavak je zakazan za 1. mart.

On je u februaru podnio zahtjev za odgađanje suđenja, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića za genocid u Srebrenici i u još deset bh. općina, kampanju granatiranja i snajperiranja Sarajeva, te kršenje zakona i običaja ratovanja.