Velika Britanija
0

Odobren stalni boravak Šešeljevom tjelohranitelju

FENA
Dejan Tolić
Dejan Tolić
Vlasti Velike Britanije odobrile su stalni boravak Dejanu Toliću koji je 90-ih godina bio pripadnik srpske paravojne jedinice Beli orlovi i jedan od tjelesnih čuvara Vojislava Šešelja kojem se sudi u Haškom tribunalu (ICTY).

Prema pisanju The Telegrapha Tolić je u London došao 1999. godine kada je zatražio politički azil i kada je u razgovoru s engleskim službenicima potvrdio da je bio pripadnik ove paravojne jedinice koja se povezuje s ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH.

Zahtjev mu je prvo odbijen, a prije povratka u Srbiju oženio se državljankom Velike Britanije s kojom ima sina. Zbog toga mu je i odobren trajni boravak u Velikoj Britaniji koji je, kako se navodi, zasnovan na ljudskim pravima.

U pravnoj bici koja je prethodila ovoj odluci engleski pravobranitelj upozoravao je na dokaze o zločinima Belih orlova optužujući Tolića da je bio njihov sudionik.

Sudac je na kraju presudio u Tolićevu korist jer je tražio da mu se uvaži pravo na život s porodicom.

Po riječima Brune Vekarića, zamjenika tužioca za ratne zločine u Republici Srbiji, Tolić nije umiješan u zločine u Vukovaru i na Ovčari. Vekarić ipak smatra da je teško reći je li sudjelovao u nekom drugom ratnom zločinu u Hrvatskoj.

Ime Dejana Tolića nije poznato ni u Fondu za humanitarno pravo kao ni u srpskom tužilaštvu, a nitko ne isključuje i njegovu moguću umiješanost u neki od zločina.

Beli orlovi su paravojna jedinica čije se osnivanje veže za Srpsku radikalnu stranku (SRS) i njenog predsjednika Vojislava Šešelja te za Mirka Jovića, čelnika Srpske narodne obnove.

Ova jedinica spominje se uz brojne ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH. U Hrvatskoj se njeni članovi vežu za zločine u Vukovaru, na Ovčari, Voćinu, Lovasu i drugim mjestima, dok se u BiH terete za ratne zločine u Višegradu i Foči.