Predstavnički dom FBiH
0

Odobren rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu prijedlog Federalne vlade da ovogodišnji entitetski budžet od 1,9 milijardi KM na osnovu rebalansa iznosi 2,1 milijardi KM.

Suma je veća za 226.881.385 KM jer je na prihodovnoj, istovjetno kao i na rashodovnoj strani, ukalkuliran novac od Međunarodnog monetarnog fonda na osnovu stand-by aranžmana koji je Bosna i Hercegovina postigla s ovom međunarodnom institucijom.

Za rabalanas je glasalo 58 poslanika, 19 je bilo protivm a pet uzdržano.

U budžetu su umanjena među ostalim davanja za socijalne i veteranske kategorije, a poslanici trenutno razmatraju zakon predložen iz Vlade na osnovu kojeg treba postići uštede u davanjima iz budžeta za plaće i naknade administraciji.

Ova umanjenja su u skladu sa zahtjevom Međunarodnog monetarnog fonda.

Federacija BiH ne može povući novac od prve tranše MMF-a s računa Centralne banke dok Federalni parlament ne odobri Vladi rebalans budžeta FBiH za 2009. godinu.

Stoga će sutra o rebalansu raspravljati i Dom naroda, kao što je to danas učinio Predstavnički dom, jer rebalansirani budžet ne može biti operativan ako ga ne odobre oba parlamentarna doma.

Sjednica Doma naroda najavljena je za sutra u 10 sati u Sarajevu.