Predstavnički dom FBiH
0

Odobren nacrt zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu na današnjoj sjednici je odobren Nacrt zakona o postupanju pravosuđa u slučaju kad se krivični postupak vodi protiv maloljetnika.

Predlagač odobrenog nacrta zakona, Federalna vlada, pozivajući se na međunarodni pravni okvir za ovu oblast, najavila je osnivanje odjeljenja za maloljetnike u prvostepenim sudovima koja bi kadrovski činili jedan ili s više sudija te posebno vijeće, a u drugostepenim i trećestepenim sudovima angažiranje sudija osposobljenih za rad s maloljetnicima.

Stoga sudije, tužitelji, advokati i drugi subjekti koji učestvuju u postupku prema maloljetnom počiniocu krivičnog djela moraju imati posebna znanja o pravima djeteta i maloljetničkom prijestupništvu pa je predviđena edukacija svih koji rade u krivičnim predmetima ove vrste.

Predviđeno je i učešće stručnih savjetnika u sudovima i tužilaštvima, a oni bi imali posebne zadatke u postupku protiv maloljetnika.

Nacrt zakona potencira program alterantivnih mjera i insistira na donošenju posebnih propisa kako bi bili stvoreni posebni uvjeti za njihovu primjenu.

Kao naročita sankcija prema maloljetnicima, predložene su takozvane posebne obaveze koje sud izriče maloljetniku radi uspješnog odvraćanja od nedozvoljenog ponašanja.

Skraćivanje trajanja zavodskih i drugih odgojnih mjera jedna je od unesenih stavki, jer, kako navodi predlagač, praktična iskustva ukazuju na potrebu za takvim zakonskim normiranjem.

Tužilac je nadležan za istragu u ovim predmetima, a za takvo rješenje je uporište nađeno u zahtjevima prakse, navedeno je također.

Posebna pažnja je posvećena kreiranju rješenja o lišavanju slobode i pritvoru maloljetnika, pri čemu su, prema obrazloženju Vlade, uzeti u obzir odgovarajući međunarodni standardi.

U ovom nacrtu ima odredbi koje vode računa o efikasnosti postupka prema maloljetnicima. Uzimajući u obzir zakon u cjelini, ovakve odredbe doprinose da se kod težih krivičnih djela ostvari svrha postupka prema maloljetnicima, odnosno da se kod lakših djela izbjegne dugotrajni postupak.

U procesu izvršenja krivičnih sankcija prema maloljetnicima pojačan je sudski nadzor nad njihovim izvršenjem.

Posebno poglavlje u zakonu su krivična djela maloljetnika počinjena također nad maloljetnicima i djecom.

Ovim odredbama nastoji se pružiti adekvatna zaštita žrtvama u toku sudskog postupka. Po uzoru na savremena zakonodavstva, predviđeni su posebni oblici ispitivanja djece i maloljetnih kao žrtava specifičnih krivičnih djela, naveo je predlagač.

Puni službeni naziv teksta je Nacrt zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Iz Federalne vlade Nacrt je bio predložen za razmatranje po hitnom postupku u Parlamentu, ali su poslanici Predstavničkog doma odlučili da ga razmotre kao nacrt, pa će u takvoj, redovnoj proceduri, biti i u Domu naroda.