Parlament FBiH
1

Odobren Nacrt izmjena boračkih zakona

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas u nastavku redovne sjednice u Sarajevu izmjene dvaju zakona iz boračkog sektora u Federaciji.

To su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko­-invalidske zaštite te Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Izmjene ove legislative zasad su u fazi nacrta, a poslanicima ih je obrazložio resorni federalni ministar Zukan Helez.

U prvom zakonu izmjene se odnose na brisanje dosadašnjih odredbi koje se referiraju na, u međuvremenu ukinute, uredbe o povoljnijem penzioniranju osiguranika bivše Vojske FBiH i bivšeg Federalnog ministarstva odbrane.

Jedna od novih odredbi reguliše nadležnost Federalnog zavoda PIO za donošenje rješenja o ukidanju prava za korisnike penzija pod povoljnijim uvjetima.

Dodana je odredba koja se odnosi na osobe kojima je putem dosadašnje revizije utvrđen prestanak prava na porodičnu invalidninu, a koje su svoj status pripadnosti Oružanim snagama ostvarile na osnovu izjava dvaju svjedoka.

Prema novom, ove osobe mogu podnijeti zahtjev za utvrđivanje pripadnosti i okolnosti stradanja u Oružanim snagama nadležnom organu za vođenje evidencija.

Rješenja o utvrđivanju pripadnosti i okolnosti stradanja podliježu reviziji koju vrši Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata.

Izmjene koje su u nacrtu odobrene u aktuelnom federalnom zakonu o općim pravima branilaca i članova njihovih porodica neophodne su jer su se u provedbi tog zakona, koji je na snazi od 20. juna 2004. godine, javile određene dvojbe, prije svega za korisnike prava, obrazložio je ministar Helez.

Glavni cilj je omogućiti porodicama poginulih pripadnika Oružanih snaga da ostvaruju pravo na braniteljsko-invalidsku zaštitu.

Jedna od novina odnosi se na uvjerenja za korisnike koji su prava po ovom zakonu ostvarili do 19.juna 2007. godine, a boravili su na teritorijima na kojima je pružan otpor i koje je kasnije zauzela Vojska Republike Srpske.

Tu se misli na korisnike za koje ne postoji pisana vojna dokumentacija.

Njima će uvjerenja biti izdavana na osnovu rješenja donesenih u upravnom postupku uz najmanje dvije izjave pripadnika vojne jedinice kojoj su pripadali, predviđeno je zakonskim izmjenama.