Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Odobren Nacrt federalnog zakona o upošljavanju stranaca

FENA
Nacrt novog federalnog zakona o upošljavanju stranaca, koji je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine predložila Vlada, odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu.

Vlada je utvrdila nacrt novog zakona iz ove oblasti jer ranije utvrđeni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama postojećeg nije dobio potrebnu većinu u parlamentarnoj proceduri, a potrebno je i da se odredbe novog usklade sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, prije svega u pogledu izdavanja radne dozvole i dozvole boravka.

Osim definicija stranca, zaposlenja, poslodavca, obrtnika, kao i ravnopravnosti stranaca s državljanima u Federaciji BiH u pogledu prava, obaveza i odgovornosti, propisana je decidirano i zabrana njihove diskriminacije u odnosu na državljane BiH.

Uz opće uvjete zapošljavanja utvrđene zakonom, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, propisano je i da stranac mora imati radnu dozvolu te da je mora predočiti Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

Osim postupka izdavanja radne dozvole, regulirani su uvjeti pod kojima se ona dobija, kao i izuzeća za neke kategorije stranaca.

U poglavlju Kvota radnih dozvola, propisan je postupak dostavljanja podataka o broju potrebnih radnih dozvola za strance, izuzeci od utvrđene kvote u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, a u posebnom dijelu su tretirane kategorije stranaca na koje se ne primjenjuje ovaj zakon.

Kazne za kršenje zakonskih odredbi propisane su od 2.000 do 10.000 za poslodavca - pravnu osobu i od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu kod poslodavca, koliko i za fizičku osobu.