Saglasnost dao i Dom naroda
0

Odobren budžet Federacije BiH za 2012.

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu federalni budžet za ovu godinu koji je entitetska Vlada predložila u iznosu od 1.923.744.269 KM na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Kako je jučer odobrenje dao i Predstavnički dom, budžet može biti objavljen u 'Službenim novinama', odnosno postati operativan.

Federalna Vlada, čiji su članovi prisustvovali jučerašnjoj i današnjoj sjednici parlamentarnih domova, na svojim odvojenim zasjedanjima nije prihvatila ni jedan od amandmana, predlaganih iz poslaničkih klupa u ova dva dana, koji bi promijenili predviđene novčane iznose u budžetskim stavkama.

Budžet je tako ostao u vladinoj predloženoj formi. Bio je na dnevnom redu po hitnom postupku.

Klub delegata Hrvata u Domu naroda bezuspješno je danas predlagao da mu se uspori procedura, odnosno da se razmotri za sad tek kao nacrt a da finansijske tokove u Federaciji BiH premosti odluka o privremenom finansiranju za kakvom se poseže kad Parlament ne potvrdi budžet na početku godine.

U ukupnoj budžetskoj cifri, predviđeno je 60 posto prihoda od neizravnih poreza, izjavio je federalni ministar finansija Ante Krajina.

Ukupni očekivani prihodi su 1.575.069.369 KM, približno kao 2011. godine, dok su planirani rashodi veći za 11 posto od lanjskih prvenstveno zbog ovogodišnjih obaveza Federacije BiH za otplatu domaćeg i vanjskog duga.

Kako su rashodi veći od očekivanih od prihoda gotovo 350 miliona, pokrivanje tog debalansa planirano je od dugoročnih obveznica u vrijednost od 230 miliona, zatim sa 60 miliona od trezorskih zapisa te sa 58,6 miliona kreditnog novca od Evropske komisije.

Federalni premijer Nermin Nikšić, obraćajući se Parlamentu, rekao ja da budžet realno odražava situaciju u kojoj je trenutno Federacija, kao i da su prvi put predviđene značajne uštede u javnoj potrošnji.

Pozivajući članove Parlamenta da podrže budžet, koji se po njegovim riječima može nazvati kriznim, pozvao ih je da doprinesu početku procesa fiskalne stabilizacije.

Obrazlažući planirane uštede u javnoj potrošnji, premijer je naveo između ostalog da su osnovice za obračun plaća smanjene za 4,5 posto odnosno sa 330 KM na 315 KM.

To neće spasiti budžet, dodao je, ali hoće omogućiti nastavak pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, bez čega bi plaće i naknade koje se servisiraju iz budžeta bile prepolovljene.

Uveden je moratorij na plaćanja angažmana u komisijama i ostalim radnim tijelima te među ostalim umanjeni troškovi za energiju, komunalije, inventar i materijale, prijevoz i gorivo, kao i za tekuće održavanje.

Za poljoprivredu je uvećan iznos sa 54 na 78 miliona, 28 miliona planirano je za poticaj industriji, a 20 miliona za preduzeće Autoceste FBiH kao podrška izgradnji dijela koridora Vc.

Što se tiče transfera za poticaje u poljoprivredi, poslanici Predstavničkog doma su jučer, a danas i delegati Doma naroda, zadužili Vladu da u ovoj godini najmanje 10 posto od 78 miliona usmjeri za podršku održivom povratku u Republiku Srpsku.

U budžetu je ostala stavka, istovjetna prošlogodišnjoj, od tri miliona za programe podrške razvoju regije Srebrenica, dok su sa 16 na 12 miliona smanjeni trensferi drugim nivoima vlasti, kantonima.

Premijer Nikšić je kazao da je stavka za boračke naknade zadnja koja će podlijegati umanjenju te izrazio odlučnost federalne Vlade u vraćanju duga za invalidnine.

Vlada je, po njegovim navodima, spremna i za pregovore o statusu sedam kulturnih institucija od državnog značaja, čiji cilj bi bio određivanje koje će od njih biti u nadležnosti države, a koje u nadležnosti Federacije BiH ili kantona.