BiH
0

Odobašić: Čekamo ishod "pravne utakmice" između dva sudska vijeća u Hagu

FENA
Jasmin Odobašić
Jasmin Odobašić
Ako na prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću bude uložena žalba bit će interesantno vidjeti hoće li drugostepeno sudsko vijeće ostati pri stavu od 11. jula 2013. godine da tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini genocid nije počinjen samo u Srebrenici izjavio je za Fenu Jasmin Odobašić iz Instituta za traženje nestalih u BiH, koji 21 godinu učestvuje u procesu traženja osoba nestalih tokom proteklog rata.

On se pita kako će se "pravna utakmica" između prvostepenog i drugostepenog vijeća završiti i podsjeća da je 11. jula 2013. godine, tokom procesa Karadžiću, drugostepeno vijeće u Haškom tribunalu vratilo u optužnicu sedam općina - Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenicu, Bratunac, Zvornik i Foču, tvrdeći da ima dokaza da je i u njima počinjen genocid.

Prethodno je prvostepeno vijeće oslobodilo Karadžiča optužbi za genocid u tim sredinama te je i u presudi, izrečenoj prije nekoliko dana, ostalo pri tom stavu.

"Nadamo se da će pri ranijem stavu ostati i drugostepeno vijeće, što bi donijelo pravdu stotinama hiljada ljudi porijeklom iz ovih sredina", rekao je Odobašić.

Kao pravnik, on zna, kaže, da postoji dovoljno materijala za dokazivanje genocidne namjere i počinjenog genocida.

"Uostalom, upravo je Haški tribunal, u međupresudi Slobodanu Miloševiću od 6. juna 2004. godine utvrdio postojanje genocidne namjere i genocidnog plana da se unište Bošnjaci kao nacionalna grupa. Postoji dovoljno dokaza da je u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom izvršen genocid, stoji u međupresudi Miloševiću", navodi Odobašić.

Uoči nedavnog izricanja prvostepene presude Radovanu Karadžiću, Odobašić je izjavio da se pribojava upliva međunarodne zajednice, podmetanja "kukavičijeg jajeta" Bosni i Hercegovini, stavom da se genocid dogodio u Srebrenici, ali ne i u drugim mjestima.