Špirić - Karamanlis
0

Odnosi između BiH i Grčke stalno napreduju

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Atini sa premijerom Republike Grčke Kostasom Karamanlisom.

Predsjedavajući Špirić i premijer Karamanlis su saglasni da su prijateljski i partnerski odnosi između dvije zemlje u stalnom usponu.

Sagovornici su, također, ocijenili da ekonomski odnosi između BiH i Grčke ne prate stalni napredak i uzlazni trend u razvoju političkih odnosa i partnerstva na bilateralnom i multilateralnom planu.

U tom kontekstu Špirić i Karamanlis su se saglasili da će skoro formiranje mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju između dvije zemlje unaprijediti tu saradnju.

Predsjedavajući Vijeća ministara je premijera Grčke informirao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH. Rekao je da je BiH načinila veliki iskorak u pravcu euroatlantskih integracija, ali da je još dosta izazova ispred nje.

Špirić je naglasio da je prioritet Vijeća ministara BiH, kao i njegov lični prioritet, „bijeli šengen“ za građane BiH. U tom kontekstu je zatražio podršku Republike Grčke kako bi BiH bila u istoj ravni sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, napominjući da institucije u BiH čine sve kako kako bi za to pružile argumente.

Premijer Karamanlis je izrazio bezrezervnu podršku Republike Grčke kada je riječ o euroatlantskoj perspektivi BiH.

Predsjedavajući Špirić je zahvalio na podršci Grčke za kandidaturu BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN.

Na poziv premijera Karamanlisa, predsjedavajući Špirić doputovao je u Atinu na ceremoniju otvaranja Muzeja Akropolja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.