Valentin Inzko
0

Odluku o zaključcima donijeli ambasadori PIC-a

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je večeras da je odluku o stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH donijelo Vijeće za implementaciju mira (PIC) na nivou ambasadora, dodavši da je protiv te odluke bio samo ambasador Rusije u BiH Konstantin Šuvalov.

On je ocijenio da je stavljanje van snage zaključaka Parlamenta RS-a u političkom smislu najčistije rješenje, dodavši da su i Kancelarija visokog predstavnika i njeno pravno odjeljenje mišljenja da su ovi zaključci neustavni sa stanovišta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Inzko je rekao da su mu premijer RS Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić tokom današnjeg sastanka u Banjaluci rekli da se ne slažu sa njegovom odlukom, koju su ocijenili kao nešto što je upereno protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Rekao sam da se mojom odlukom otvaraju nove mogućnosti da bi RS i njen narod mogli da se izjasne o o tome. To može da se formuliše na različite načine, u vidu platforme ili rezolucije, ali da to mora da riješi Skupština", rekao je Inzko za Radio-televiziju RS.

On je ocijenio da će predstavnici Republike Srpske vjerovatno još razmatrati ovo pitanje.

"Svaki entitet i pojedinac ima pravo da iznese svoje stavove, ali oni moraju da budu napravljena na primjeren način. Za mene je poslije ovoga važno da su otvorene mnoge mogućnosti, a jedna od tih je da se RS obrati Ustavnom sudu i da on procijeni da li su te kompetencije bile oduzete od RS", rekao je Inzko.

On je dodao da se sada treba okrenuti sljedećim zadacima, kao što je "prudski sastanak", koji bi mogao da bude održan već iduće nedjelje, te sjednica PIC-a na nivou političkih direktora krajem mjeseca.
Inzko je rekao da se sada svi mogu više koncentrisati na evropsku perspektivu BiH, jer je to ono što što svi žele, te ponovio da će učiniti sve da se OHR transformiše u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, a za šta je važna pozitivna politička klima.