Do sad bez dogovora
0

Odluku o grbu i himni donosi Ustavni sud RS-a

FENA
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije danas postigla dogovor o amandmanima Bošnjaka i Hrvata na novi grb i himnu RS-a i stoga će končanu riječ o ovim simbolima dati Ustavni sud RS-a.

Također, na ocjenu ustavnosti upućena je skupštinska rezolucija o ciljevima RS-a na koju su pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pokrenuli bošnjački delegati Vijeća naroda RS-a.

Kada je u pitanju grb i himna RS-a, predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević kazao je na pres-konferenciji da je na Zajedničkoj komisiji konstatirano da nema podrške za usvajanje bošnjačkih i hrvatskih amandmana kada su u pitanju novi simboli RS-a.

Na Ustavni zakon o grbu i himni RS-a stavljen je veto bošnjačkih delegata, a hrvatski su to uradili samo u slučaju grba RS-a.

Bošnjački delegati smatraju da u usvojenim rješenjima novog grba RS-a ne mogu prepoznati svoj historijski, kulturološki i drugi identitet, a sličan stav imali su i hrvatski delegati Vijeća naroda RS-a.

Kada je u pitanju himna, Bošnjaci smatraju da se u njenom tekstu o RS-u govori kao o državi, što ona nije.

Njihov stav je bio da je u Skupštini RS-a trebalo prihvatiti drugo rješenje grba, odnosno himne koje je također bilo u proceduri prilikom odlučivanja, što nisu podržali srpski delagati.

Podsjećamo, Narodna skupština usvojila je još u julu dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a prema kojima je bilo predviđeno da nova himna RS-a bude kompozicija "Moja republika" autora Mladena Matovića iz Banje Luke.

Prema usvojenom rješenju novi grb RS-a ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu s po jednim zlatnim krinom s obje strane orlovog repa.

Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom s pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom s tri ljiljana u vijencu.

Kada je u pitanju skupštinska rezolucija o ciljevima i mjerama RS-a, bošnjački delagati su pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa smatrajući da se u tom dokumentu poziva i na neke ranije rezolucije u kojima se govori o disoluciji i referendumu u RS-u.

Iako je do sada bila praksa da se u Ustavni sud RS-a ne upućuju rezolucije, deklaracije i drugi politički akti, bošnjački delegati insistirali su da se o ovoj rezoluciji ipak izjasni Ustavni sud RS-a.

"Bošnjački delegati smatraju da, ukoliko bi došlo do realizacije te rezolucije, moglo bi se doći do toga da jedan od konstitutivnih naroda bude manjina ili bude diskriminiran u RS-u“, rekao je Osmančević.

Na zajedničkoj komisiji postignut je dogovor o Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti i on će moći stupiti na snagu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić je pojasnio da je u tekst tog zakonskog akta ugrađen amandman koji definira da se u bibliotečkoj djelatnosti prati bibliografija, jezici i pisma sva tri konstitutivna naroda, nacionalnih manjina i entičkih grupa koje žive u RS-u.