BiH
287

Odlukom Skupštine KS: Umjetnici moraju učestvovati u manifestacijama od javnog interesa

FENA
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas dopune Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima.

Ministar kulture i sporta Samer Rešidat kazao je da će se ovim zakonom umjetnicima omogućiti da daju doprinos kulturnim programima koji se organizuju uz podršku Vlade i Ministarstva kulture i sporta.

Također je naglasio da pravo na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje imaju umjetnici koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće u kantonu.

"Umjetnici dva puta godišnje bez naknade uz prethodni poziv moraju dati doprinos u organiziranju kulturnih manifestacija od javnog interesa kao što su Dani Kantona, Baščaršijske večeri, Sarajevska zima i Izbor sportiste Kantona Sarajevo, kao i književnih manifestacija, izložbi, koncerata, modnih revija i drugih umjetničkih aktivnosti", objasnio je Rešidat.

Navodi da ukoliko umjetnik neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor, prestaje mu status istaknutog samostalnog umjetnika.

Na pitanje samostalnog poslanika Amela Mekića koliko je osoba uposleno u kulturi u KS-u, a koliko u sportu, Rešidat je kazao da je u kulturi uposlena 571, a u sportu nijedna osoba.

"Budžet ovog ministarstva iznosi 3,7 posto od ukupnog budžeta KS-a, od čega se za sport izdvaja 0,47 posto", objasnio je.

Poslanica SBB-a Ana Babić okarakterizirala je Prijedlog zakona kao ucjenjivački te da je vrlo licemjeran.

"Tražite da umjetnici budu uključeni u vaše kulturne manifestacije, a da ih ne pitate da li žele učestvovati. Predlažem da za manifestacije unajmite mlade nezaposlene umjetnike", objasnila je.

Također je dodala da poslanici SBB-a neće podržati ovaj prijedlog.

Poslanik DF-a Mario Vukasović istakao je da ne primjećuje ništa sporno u Prijedlogu te da samostalni umjetnici trebaju dobiti priliku da izlože svoj rad građanima.

Poslanik BPS-a Semir Halilović podržao je Prijedlog dodajući da na listi samostalnih istaknutih umjetnika trebaju biti mladi umjetnici koji se još razvijaju.

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da lista samostalnih umjetnika košta 280.000 KM godišnje građane ovog kantona.

"Na listi trebaju biti oni koji ne zarađuju silne novce ili se bave neprofitabilnom umjetnošću, a ne oni koji pune dvorane", objasnio je premijer.