BiH
0

Odluke Vlade Kantona Sarajevo

FENA
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vlada Kantona Sarajevo na dala je na današnjoj sjednici saglasnost upravi JU Arhitektonski fakultet u Sarajevu da se prof. dr. Rada Čahtarević imenuje za dekanesu ove ustanove.

Kako je saopćeno na pres-konferenciji, koja je upriličena nakon sjednice Vlade, danas je usvojen i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za kupovinu - pribavljanje nekretnina.

Za ovu odluku saglasnost će morati dati i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, a odnosi se na otkup planinarskog doma koji pripada planinarskom društvu "Planinar" iz Vogošće koji se nalazi u nukleusu zaštićenog područja vodopada "Skakavac".

Kako je obrazložio premijer KS-a Fikret Musić, Vlada će otkupiti dom, a novac će biti isplaćen ovom planinarskom društvu.

Na sjednici je data puna podrška Finansijskim izvještajima o radu javnih ustanova iz oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja za 2010. godinu s finansijskim planom za 2011. godinu.

Razmatrana je i Informacije o aktivnostima u oblasti suprotstavljanja kriminalitetu, stanja javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja za period januar - juni 2011. godine, a u okviru ove tačke razgovaralo se o mjerama i aktivnostima koje se provode u sprečavanju krijumčarenja drogom i prekidanju lanca krijumčarenja u regiji.

"Konstatirano je da nedostaju tehnička sredstva koja se najviše ogledaju u sigurnosti saobraćaja jer je u ovoj informaciji navedeno da je povećan broj saobraćajnih nesreća i stradalih", obrazložio je Musić, dodajući da je potrebno postaviti znakove koji na civiliziran način upozoravaju vozače na kameru i radar.

Data je i saglasnosti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za pristupanje projektu "E - Inspekcije". Radi se o projektu koji se provodi u Federaciji BiH uz finansijsku potporu Svjetske banke, a koji će omogućiti inspektorima da na licu mjesta ulaze u baze podataka i na temelju toga povlače kaznene odredbe čime će se poboljšati efikasnost 'e-inspektora'.

Ministar stambene politike Čedomir Lukić podnio je Vladi KS-a Izvještaj o realizaciji Odluke o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima za period januar - juni 2011. godine.

"Vlada je usvojila ovaj izvještaj, a ohrabreni smo i informacijom da je povećana prodaja stanova", kazao je na pres-konferenciji premijer Musić.

Usvojen je i Prijedlog programa realizacije projekta ENESANSA (ENErgetska SANacija SArajeva) u 2011. godini, koji bi trebao ostvariti uštede energije od oko 600.000 KM.

Ministri u Vladi KS-a razriješili su dužnosti članove upravnih odbora iz oblasti kulture - Collegium Artisticum, Sarajevski ratni teatar-SARTR, Historijski arhiv Sarajevo i Kamerni teatar '55.

Vlada je to učinila pozivajući se na skupštinsko neusvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju ovih ustanova i odluku o osnivanju ustanova u kojoj stoji da "kada se ne usvoje izvještaji za proteklu godinu dolazi do smjene upravljačkih struktura".