CIKBiH
0

Odluke o sankcioniranju bh. političkih stranaka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je danas na 8. sjednici donijela pet odluka o izricanju novčanih sankcija političkim strankama zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH, a na osnovu izvještaja o reviziji flnansijskih izvještaja za 2006.

Tako je novčanom kaznom od 500 KM sankcionirana Hrvatska demokratska zajednici 1990, a zbog kršenja člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka - izvještaj nije dostavljen u propisanoj formi.

Hrvatska stranka prava BiH "Đapić-Dr. Jurišić"- kažnjena je s 2.500 KM zbog kršenja člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka - izvještaj nije dostavljen u roku i u propisanoj formi.

Novčana kazna od 3.100 KM izrečena je Hrvatskom bloku BiH i to: 100 KM zbog kršenja člana 6, Zakona o finansiranju političkih stranaka - nije prijavila prilog jednog pravnog subjekta, 1.000 KM zbog kršenja odredbe člana 11 stav 2. Zakona o finansiranju političkih stranaka i odredbe člana 15.1 stav (1) Izbornog zakona BiH - nije podnijela finansijski izvještaj za period od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata općih izbora 2006. te 2.000 KM zbog kršenja odredbe člana 11. stav 1. i 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka - nije vodila računa o svojim prihodima i rashodima na način da nije iskazala ostvarene prihode u svom knjigovodstvu i nije pravilno popunila godišnji finansijski izvještaj.

Partija demokratskog progresa Republike Srpske kažnjena je s 1.000 KM i to: 500 KM zbog kršenja odredbe člana 11. stav 1. Zakona o finansiranju političkih stramka - nije vodila evidenciju o svojim prihodima i rashodima, a 500 KM zbog kršenja odredbe člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka - nije pravilno popunila godišnji finansijski izvještaj.

Novčana kazna od 700 KM izrečena je Savezu nezavisnih socijaldemokrata - SNSD - Milorad Dodik i to: 200 KM zbog kršenja odredbe člana 6. Zakona o finansiranju političkih stranaka - nije iskazala u godišnjem flnansijskom izvještaju prilog, te 500 KM zbog kršenja odredbe člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka - nije pravilno popunila finansijski izvještaj

Izvještaji o reviziji finansijskih izvještaja za 2006. na osnovu kojih je CIKBiH izrekao sankcije dostupni su javnosti na internet stranici www.izbori.ba, pod linkom Revizija finansiranja političkih stranaka.

CIKBiH danas je razmatrao i Informaciju o izjavama o imovinskom stanju izabranih zvaničnika. Članom 15.8 stav (2) Izbornog zakona BiH je propisano da je izabrani član vlasti na svim nivoima dužan da CIK-u BiH podnese izvještaj o imovinskom stanju u roku od 30 dana nakon isteka mandata na koji je izabran.

Članom 19.10 stav (1) tačka b) Izbornog zakona BiH je propisano da će se izabrani zvaničnici koji ne dostave izjavu o imovinskom stanju kazniti novčanom kaznom od 200 do 3.000 KM.

U skladu s tim, CIKBiH danas je izrekao novčane kazne po 500 KM zbog nedostavljanja i po 200 KM zbog nedostavljanja u zakonom propisanom roku za 33 vijećnika/odbornika kojim je istekao mandat u 2008.

Izabrani zvaničnici koji su osvojili mandate na lokalnim izborima 2008.ispunili su zakonsku obavezu dostavljanja izjava o imovinskom stanju.


Članovi CIK-a BiH danas su se sastali s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Janom Braathuom i upoznali ga o aktivnostima CIK-a u kojima Ambasada Kraljevine Norveške u BiH može aktivno učestvovati, uključujući organizaciju međunarodne konferencije "Naučene lekcije-lokalni izbori 2008.", a čije održavanje je planirano za april, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.