Mirko Bošković
0

"Odluke Doma naroda su neustavne bez delegata iz svih kantona"

SRNA
Dom naroda Parlamenta FBiH
Dom naroda Parlamenta FBiH
Ukoliko Doma naroda Parlamenta FBiH bude konstituisan bez delegata iz sva tri konstitutivna naroda i iz svih kantona, što je najavljeno za sutra, odluke koje bude donosio biće neustavne, tvrdi pravni ekspert i bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Mirko Bošković.

Prema njegovim riječima, kad se pažljivo pogledaju odredbe Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, Dom naroda Parlamenta FBiH ne može biti konstituisan dok ne budu izabrani izaslanici, odnosno delegati u svih deset kantona.

On je objasnio da i nakon izbora delegata u svih 10 kantona Dom naroda ne bi mogao biti konstitusan ako ne bi bila potpuna popunjenost kvota nacionalnih naroda, i tada bi Centralna izborna komisija pristupila preraspodjeli delegata za one kantone gdje nedostaje taj broj. 

Bošković smatra da je sa brojem delegata koji su do sada izabrani nemoguće konstituisati Dom naroda, i da bi odluke, zakoni i drugi propisi koje bi donosio tako krnji Dom naroda kasnije mogli biti ozbiljno dovedeni u pitanje da li su u skladu sa Ustavom FBiH.

Prema njegovim predviđanjima, zbog nekonstituisanja vlasti u FBiH, u krizu bi moglo biti dovedeno i donošenje odluka na nivou BiH jer se, bez FBiH, ne mogu formirati ni institucije na nivou BiH. 

"Nema dileme da je situacija izuzetno složena i, prema opštim ocjenama, jedna od najsloženijih od završetka rata, koja može da ima posljedice koje se sada i ne mogu predvidjeti", upozorio je Bošković. 

Govoreći o raspodjeli šest ključnih pozicija u FBiH, on je rekao da će, bude li raspodjela vršena kao do sada, Bošnjaci ponovno imati najviše funkcija, što je mimo Ustava koji predviđa da sva tri naroda imaju po dvije funkcije.
"Dva prošla mandata raspodjela šest funkcija bila je protivustavna. U osam godina tri funkcije od šest pokrivali su Bošnjaci - premijera, predsjednika Predstavničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda, a druga dva naroda i ostali popunjavali su tri funkcije. Konkretno, Hrvati su popunjavali dvije - predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednika Ustavnog suda, a Srbi jednu funkciju - glavnog federalnog tužioca", rekao je Bošković za Radio "Slobodna Evropa". 

On je naveo da bi se moglo desiti da i ovoga puta Bošnjaci popune tri funkcije, jer već sada imaju dvije - predsjednika Vrhovnog suda Federacije, koji je nedavno izabran na period od šest godina, i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji je nedavno izabran, a računa se da Bošnjak bude i premijer FBiH.