Damir Mašić
0

"Odluke CIK-a trebalo je staviti van snage"

SRNA
Damir Mašić
Damir Mašić
Nalog visokog predstavnika Valentina Inzka o privremenoj suspenziji odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja se odnosi na formiranje vlasti u Federaciji BiH (FBiH), očekivan je, mada SDP smatra da je OHR trebalo u potpunosti da stavi van snage ove odluke, izjavio je Srni portparol SDP-a BiH Damir Mašić.

"Odluka je očekivana jer je CIK BiH izašao iz okvira svojih nadležnosti imajući u vidu da je visoki predstavnik vrhovni tumač, ne samo Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i Ustava u BiH i svega onog što mi danas ovdje imamo", rekao je Mašić.

On je dodao da SDP ne likuje, niti se pretjerano raduje Inckovoj odluci, s obzirom na činjenicu da, kako kaže, CIK BiH nije radio svoj posao, te je morao da reaguje visoki predstavnik.

Prema Mašićevim riječima, SDP će u potpunosti ispoštovati odluku Ustavnog suda FBiH na zahtjeve za ocjenu ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda Parlamenta FBiH i odluke o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH, bez obzira kakve one bile. 

"Apsolutno ćemo ispoštovati odluku jer nismo nikada osporavali nadležnost Ustavnog suda FBiH", rekao je Mašić.

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je suspendovao odluke CIK-a BiH koje se odnose na formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Portparol CIK-a Maksida Pirić potvrdila je da je iz OHR-a stigao nalog kojim se privremeno suspenduju odluke CIK-a koje se odnose na validnost formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.
Ustavni sud Federacije BiH u srijedu, 30. marta, nakon rasprave bez prisustva javnosti, saopštiće odluku o zahtjevu dosadašnjeg predsjednika FBiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti odluka o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i izboru predsjednika i zamjenika predsjednika FBiH.

Sporni Dom naroda konstituisan je 17. marta, kada je Živko Budimir iz HSP-a izabran za predsjednika FBiH, a za potpredsjednike su izabrani Mirsad Kebo iz SDA i Svetozar Pudarić iz SDP-a.