BiH
0

Odluka Vrhovnog suda u predmetu "Salihović i ostali"

FENA
Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je izreklo presudu kojom su Miralem Salihović i Safet Sarajlić, okrivljeni za ratni zločin protiv civila, osuđeni na po 2 godine i šest mjeseci zatvora, dok su suoptuženici u ovom predmetu - Muharem Hujdur, Sadat Sarajlić, Senad Begluk, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska u nedostatku dokaza oslobođeni optužbi.

Optuženici u ovom predmetu teretili su se za sudjelovanje u nezakonitom hapšenju, zlostavljanju i ubojstvu Slavka Suše i Novaka Lijeskića iz Konjica što se, prema tužbenim navodima, dogodilo u maju 1992. godine.

Tročlano vijeće Vrhovnog suda FBiH spomenutiu odluku je donijelo nakon ukidanja prvostepene presude Kantonalnog suda u Mostaru iz 2004. godine kojom su svi akteri ovog slučaja u nedostatku dokaza bili oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud je nakon održanog pretresa i ocjene izvedenih dokaza, te izvođenja novih dokaznih prijedloga utvrdilo krivnju za dio inkriminacija za koje su terećeni Miralem Salihović i Safet Sarajlić, a koje se odnose na tužbene navode da su s još dva nepoznata pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) sudjelovali u nezakonitom hapšenju Slavka Suše i njegovom odvođenju u nepoznatom pravcu, a čiji su posmrtni ostaci kasnije pronađeni kraj Jablaničkog jezera.

Time su, prema ocjeni Sudskog vijeća, postupili suprotno odredbama 4. ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme oružanog sukoba, te počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civila.

Prema obrazloženju Odluke Vrhovnog suda FBiH, za inkriminacije koje su se odnosile na ostale optužene, a u vezi s nezakonitim hapšenjem spomenutih žrtava, njihovim ispitivanjem i navodnim zlostavljanjem nije bilo uvjerljivih dokaza, kao što se na temelju izvedenih dokaza nije mogla utvrditi uzročno-posljedična veza između radnji koje su im se stavljale na teret i ubojstva spomenutih civila.

Protiv oslobađajućeg dijela presude stranke u postupku nemaju pravo žalbe, dok protiv osuđujućeg dijela vinovnici ovog slučaja zadržavaju pravo žalbe o kojoj će eventualno odlučivati Petočlano vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH.