Mehmed Agović
0

"Odluka UO BHRT-a nelegalna i nelegitimna"

FENA
Generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović izjavio je danas u Sarajevu da sinoćnju odluku Upravnog odbora BHRT-a o njegovoj smjeni smatra nelegalnom i nelegitimnom, jer je članici UO Nadi Milošević istekao mandat 6. septembra.

"Odluka jednog dijela UO BHRT-a o smjeni menadžmenta ove kuće nije iznenađujuća jer smo je očekivali. U nizu povreda zakonitosti i nepoštivanja procedura kod donošenja odluka najteža je učešće u glasanju članice UO Nade Milošević kojoj je mandat istekao prije sedam dana. Njen glas je bio presudan da se preglasa bošnjački član UO i donese odluka koja je već bila kovertirana ranije. Odluka je dakle nelegitimna i nelegalna i kao takva nas ne obavezuje", rekao je Agović na pres-konferenciji.

"Očekujemo da se o ovom novom nezakonitom napadu na državne institucije izjasne predstavnici međunarodnih institucija i Parlamentarna skupština BiH koja je i izabrala ovaj UO", dodao je.

Agović je istaknuo da se radi o "kulminaciji bjesomučnih pritisaka svih vrsta na poslovodne strukture i uredništva BHRT-a koji traju već godinu i po dana".

"To je počelo kada je Vlada RS-a bojkotovala rad BHRT, novinarima je zabranjeno da izvještavaju o aktivnostima te vlade", kazao je Agović dodavši da se radi o "političkom projektu iz RS-a".

Član Upravnog odbora BHRT-a Ahmed Žilić, koji je u martu ove godine stupio na funkciju nakon što ga je Parlamentarna skupština BiH izabrala kao legitimnog i legalnog predstavnika iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da je "pravna država doživjela svoj krah i kraj u radu UO".

"Nakon višesatne diskusije prije nego što smo pristupili donošenju odluke i glasanju o smjeni direktora Mehmeda Agovića, predložene od predsjedavajućeg UO Nikole Deretića, Deretić je već izvadio napisanu odluku s obrazloženjem za smjenu Mehmeda Agovića. Radilo se o unaprijed donijetoj odluci i čitav tok sjednice je bila farsa, a sve je urađeno u koordinaciji s druga dva člana UO, Marijom Puticom iz reda hrvatskog naroda i Nadom Milošević pripadnicom iz reda ostalih, kojoj je 6. septembra istekao dvogodišnjim mandat", kazao je Žilić.

Prilikom glasanja pozvao sam se na vitalni nacionalni interes kao legitimno i legalno izabrani predstavnik bošnjačkog naroda. Preglasan sam. Ovo će dobiti i svoj parlamentarni i sudski epilog, istakao je Žilić.

Direktorica BH Radija 1 Senada Ćumurović je kazala da je "UO direktno i u svojim javnim istupima i u angažmanu pojedinih članova UO radio protiv interesa BHRT-a, a podržavajući interese onih političkih i društvenih struktura kojima nije cilj stvaranje i jačanje institucija na nivou države BiH".