BiH
222

Odluka u ponedjeljak: U utrci za Šestoaprilsku nagradu Seksan, Talijan, Strašni...

Piše: M. N.
Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života. Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i izuzetna djela u različitim oblastima. Ovogodišnji kandidati su izuzetno kvalitetni i Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade pri Gradskom vijeću Grada Sarajeva neće imati lak zadatak.

Za pojedinačnu nagradu kandidovani su glumica Vedrana Seksan, umjetnik Milomir Kovačević Strašni, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović, general Mustafa Hajrulahović Talijan (posthumno), bivša glavna medicinska sestra KCUS-a Suada Švrakić, te prof. dr. Esad Zgodić.

Vedranu Seksan kandidovala je Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH.

"Vedrana je pozorišna umjetnica raskošnog talenta i jake osobnosti. Karizmatična je i samosvjesna. Posljednje desetljeće redovno dolazi u Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH da bi pročitala knjigu osobama oštećenog vida. Humanim gestom, volonterskim radom i predivnim glasom obilježila je našu produkciju. Dosad je pročitala 41 knjigu (11.000 stranica teksta) i snimila 353 sata materijala, pohranjenog na CD-ovima za sve naše korisnike u BiH i van njenih granica", naveli su iz Biblioteke.

Umjetnička galerija BiH i Udruženje Urban iz Sarajeva kandidovali su poznatog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. Kazali su da je on duboko vezan za Sarajevo i neosporan je i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od sredine 80-ih godina pa do danas. Kažu da se posebno ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva, kada je izbliza pratio sve ono po čemu je Sarajevo poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra. Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je stvoriti, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

Gradonačelnik Ivo Komšić kandidovao je istaknutog bh. slikara i grafičara Safeta Zeca.

"Pored snage njegovog slikarstva, upravo Zecova direktnost, iskrenost, njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, svrstavaju ga u sami vrh likovnih stvaralaca, ne samo u regiji već širom Evrope. Kroz svoj umjetnički izričaj, Safet Zec je ostvario neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj i evropskoj suvremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora Bosne i Hercegovine", navodi se u kandidaturi.

Mirza Hrustemović jedan je od osnivača bh. sjedeće odbojke koji godinama s klupe predvodi naše zlatne momke. Sa svih takmičenja vratili su se sa zlatnim medaljama i ponos su BiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je general Armije RBiH. Završio je Vojnu pomorsku akademiju u Splitu 1979. Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Većinu rata je proveo kao komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kraj rata je dočekao u Glavnom štabu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Uživao je veliku popularnost među vojnicima Armije, ali i običnim narodom. Umro je od srčanog udara za vrijeme posjete majci u Njemačkoj 8. marta 1998. godine. Sahranjen je uz sve počasti u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Suada Švrakić je bivša glavna sestra Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koja je sada u penziji. Profesorica je pedagogije, a na Fakultetu zdravstvenih studija predavala je zdravstvenu njegu. Radnici su je posebno voljeli i ističu kako je bila vrijedna i osjećajna radnica koja je voljela pomagati drugima.

Prof. dr. Esad Zgodić redovni je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na predmetima historija socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini, moderna politička misao u Bosni i Hercegovini i savremene teorije vlasti. Objavio je veliki broj knjiga i stručnih radova u raznim časopisima. Dobio je 2004. godine godišnju nagradu Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine za knjigu Bosanska politička misao, Austrougarsko doba. Knjigu Realpolitika i njeni protivnici Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u okviru izdavačke produkcije nastavnika i saradnika Fakulteta, proglasio je najboljom knjigom za 2008. godinu. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu dodijelio mu je 2006. godine posebno priznanje za bogat naučnoistraživački rad.

Za kolektivnu nagradu predloženi su Udruženje Sarajevotaxi, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Za dodjelu grupne nagrade predloženi su Jim Marshall i Timothy Clancy.

Jim Marshall došao je iz Škotske u Mostar u jesen 1994. godine. Planirao je ostati tri sedmice, a danas mu je Bosna i Hercegovina dom. U februaru 1995. godine je iz Mostara preselio u Sarajevo. Oženjen je bh. državljankom s kojom ima sina, a bavi se i fotografijom.

Timothy Clancy je promotor bh. turizma u svijetu, a dobio je državljanstvo BiH prošle godine.

Odbor za dodjelu Šestoaprilskih nagrada zasjeda u ponedjeljak, 16. febraura, kada bi trebalo biti saopćeno više infromacija o favoritima. Nagrada se dodjeljuje svake godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila. Uz priznanje dobitnici dobijaju i po 7.000 KM.