Jakob Finci
0

"Odluka suda u Strasbourgu bit će u moju, odnosno u korist BiH"

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu najavio je za 22. decembra objavljivanje presude u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije u izbornom procesu i nemogućnosti da se građani BiH koji ne pripadaju nijednom od triju konstitutivnih naroda kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tim povodom Finci je danas izjavio Feni da je dobro što će odluka biti poznata još u ovoj godini, jer to ostavlja dovoljno vremena da se Izborni zakon, čije su promjene u pripremi, usaglasi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

  • Uostalom, u pripremama za ove promjene sve političke stranke se u principu slažu da to treba učiniti, ali sa svoje strane nijedna nije do sada bila spremna da učini prvi korak - kazao je.

Finci smatra da je razumljiv je stav Ustavnopravne komisije koja kaže da "nismo mi donijeli ovaj ustav, pa zašto da ga mi mijenjamo, neka to uradi sud u Strasbourgu", mada će na kraju ipak bh. parlament morati o tome da se izjasni.

  • Ja ne sumnjam da će odluka biti u moju korist, odnosno da će biti u korist Bosne i Hercegovine, na taj način da se riješimo balasta dejtonske podjele na samo tri konstitutivna naroda, zanemarujući sve građane ove zemlje. Nadam se da će to biti pozitivan pomak i da će nam omogućiti da bezbolnije uđemo i u neophodne ustavne promjene, jer, kako kažu, odluke suda se ne komentiraju, one se provode - rekao je Feni Jakob Finci.