Ustavni sud RS-a
0

Odluka o Zakonu o katastru 18. maja

FENA
Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko (Foto: SRNA)
Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko (Foto: SRNA)
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u odnosu na Zakon o katastru RS-a, a da je neprihvatljiv zahtjev istog kluba za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda u izmjenama Zakona o popisu stanovništva u RS-u.

Predsjednik Ustvanog suda RS-a Mirko Zovko pojasnio je na pres-konferenciji da je predmet odlučivanja Vijeća bilo pitanje prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonima povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

U pogledu Zakona o katastru RS-a Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatra da je vitalni interes tog naroda povrijeđen jer predmetni zakon, prema njihovom mišljenju, radikalno mijenja sadašnju organizaciju i nadležnost vođenja javnih registara o nepokretnostima i stvarnih prava na njima.

Stav Bošnjaka je da se osnivanjem katastra nepokretnosti i njegovim organizacionim izmještanjem iz sudova u organe uprave ugrožavaju vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u pogledu efektivne zaštite prava vlasništva i drugih imovinskih prava.

Također, mišljenja su da Zakon nije predvidio da komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima obavezno imaju multietnički sastav, da se ovim zakonom povređuju prava velikog broja Bošnjaka, koji zbog ratnih događaja žive van RS-a, jer ne mogu aktivno učestovati u postupcima i radnjama u vezi s uspostavljanjem novog katastra nepokretnosti, kao i da bi se radikalna promjena sistema registracije i evidencije nepokretnosti i stvarnih prava na njima prenosom nadležnosti sa sudova na upravne organe negativno odrazila na imovinska prava Bošnjaka i da bi Zakon doveo do povrede vlasničkih interesa države BiH nad državnom imovinom.

Zovko je potvrdio da će Vijeće u roku od mjesec dana, preciznije 18.maja, u skladu s navedenim odredbama Ustava RS-a, donijeti meritornu odluku o zahtjevu.

Treba podsjetiti da je Zakon o katastru u RS-u usvojila Narodna skupština RS-a 22. februara, iako su OHR i Vijeće za implementaciju mira u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje svaka promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

U pogledu zahtjeva u odnosu na Zakon o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova u 2011. godini u RS-u Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatra da je vitalni interes tog naroda povrijeđen iz istih onih razloga koje je taj klub naveo u svome zahtjevu protiv osnovnog Zakona.

Naime, stava su da Ustav RS-a ne daje ovlašćenje ovom entitetu da uređuje pitanje popisa stavnovništva, domaćinstava i stanova, te što Zakon ne sadrži precizna rješenja koja bi regulirala popis osoba koje žive u inostranstvu, nacionalnu strukturu popisnih komisija, popisivača i drugih osoba koje učestvuju u popisu, maternji jezik, te primjenu podataka prikupljenih tokom popisa za formiranje vlasti.

“Odlučujući o ovom zahtjevu Vijeće Ustavnog suda RS-a je donijelo rješenje da on nije prihvatljiv zbog toga što je očigledno neosnovan, s obzirom na činjenicu da je Vijeće svojom ranijom odlukom, od 7. oktobra 2010. godine, utvrdilo da osnovnim zakonom, koji tretira pitanja popisa, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda”, rekao je Zovko.