Viši sud u Velikoj Britaniji
0

Odluka o zahtjevu za puštanje Ganića 11. marta

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Viši sud u Velikoj Britaniji prolongirao je donošenje odluke o puštanju Ejupa Ganića iz pritvora do četvrtka, 11. marta, kako bi sačekali da Srbija dostavi dokaze na osnovu kojih sumnjiči ovog ratnog člana Predsjedništva BiH za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

"Ejup Ganić nije pušten, no u svakom slučaju naša žalba nije odbijena. S obzirom da Srbija nije predočila niti jedan dokaz po osnovu kojeg su zahtijevali hapšenje Ganića sud je dao mogućnost Srbiji da prikupi i pošalje dokaze", kazao je za Sarajevo-x.com Damir Arnaut, pravni savjetnik u kabinetu Harisa Silajdžića.

Arnaut je kazao i to da će svi dokumenti koje Srbija, eventualno, dostavi Velikoj Britaniji dva dana ranije biti dostavljeni i Ganićevim advokatima kako bi mogli pripremiti odbranu.

"Mi smo posve sigurni da Srbija nema nikakvih dokaza s obzirom da je Haški Tribunal i sam donio presudu da nema krivične odgovornosti dr. Ejupa Ganića i elemenata krivičnog gonjenja. Danas je pred sudom Tužilaštvo Velike Britanije nekoliko puta ponovilo da zastupa interese Srbije i da je Srbija njihov klijent zbog čega je i prolongirana odluka o zahtjevu za puštanje dr. Ejupa Ganića kako bi oni prikupili potrebne dokaze", kazao je Arnaut dodajući da će ročište o meritumu biti održano 9. marta.

Ejup Ganić je 26. februara 2010. godine kratko zadržan na aerodromu u Londonu, nakon čega je 1. marta uhapšen na osnovu preliminarnog zahtjeva srbijanskih vlasti. Uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, te mu je određen pritvor do 29. marta.

Na ročištu pred Sudom u Westminsteru Ganić se nije pojavio, a njegovi advokati su tada predložili da bude pušten iz pritvora uz jamstvo od 200.000 funti, što je sud odbio.

Srbijanske vlasti bi u međuvremenu trebale dostaviti potrebnu dokumentaciju o postojanju osnovane sumnje da je Ganić učestvovao u zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, kako bi Sud odlučio da li je moguće izvršiti ekstradiciju, radi daljeg procesuiranja. Osim Srbije, izručenje je zatražila i BiH, zbog postojanja istrage za isto djelo.