Vlada FBiH
0

Odluka o vraćanju na posao Arifovića i Križana je neosnovana

FENA
Na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se očitovala na Rješenje Općinskog suda Sarajevo o određivanju privremene mjere osiguranja prava tužitelja kojim je predloženo protivniku predlagatelja, to jest Vladi FBiH, da u roku od tri dana od dana prijema Rješenja može osporiti razloge za određivanje ove privremene mjere osiguranja.

Riječ je o rješenju kojim sud nalaže da Midhat Arifović i Vinko Križan budu vraćeni na posao i da im bude omogućeno obavljanje ranijih dužnosti direktora odnosno zamjenika direktora Porezne uprave Federacije BiH.

U očitovanju Vlade se kaže da je Sud navedenu mjeru donio suprotno zakonskim propisima kojima su utvrđeni potrebni opći uvjeti koji moraju biti kumulativno ispunjeni da bi mjera bila zakonski donesena.

Vlada također ocjenjuje da je izrečena mjera neosnovana i paušalna, te da nije dokazano da je Arifoviću i Križanu ugroženo pravo na rad.

Vlada FBiH smatra da su glavni razlozi za njihovo razrješenje loši rezultati Porezne uprave Federacije BiH u proteklom periodu i da je njena Odluka o razrješenju Arifovića i Križana potpuno osnovana i zakonita, što će ovlašteni predstavnik Vlade obrazložiti pred nadležnim sudom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.