Predsjedništvo BiH
0

Odluka o uništavanju oko 4.000 tona naoružanja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu razgovaralo o Odluci o principima rješavanja viškova naoružanja u Oružanim snagama BiH te donijelo odluku o uništavanju količine od oko 4.000 tona lakog naoružanja, municije i rezervnih dijelova.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na konferenciji za medije je pojasnio da je riječ o naoružanju popisanom po metodologiji koju je Predsjedništvo usvojilo na prijedlog Ministarstva odbrane BiH.

On je naglasio da su za uništavanje spomenutog iznosa od oko 4.000 tona naoružanja, municije i dijelova, po kapacitetima koje trenutno ima BiH, potrebne 3,5 godina.

"To govorim zbog onih koji traže donošenje odluka da se odmah sve naoružanje uništi, bez obzira na to o kojoj je količini riječ. Predsjedništvo stalno naglašava da se mora raditi po metodologiji popisa - mora se znati za svaki metak koji je uništen, svaku pušku i svaki dio. Također, svaka stranica o uništenju naoružanja mora biti ovjerena od stručne komisije Ministarstva odbrane BiH", kazao je Radmanović.

Potcrtao je da Predsjedništvo BiH već više od dvije godine s Ministarstvom odbrane BiH intenzivno radi na viškovima naoružanja te da je donijelo niz odluka o načinu rada u vezi s tim pitanjem i usaglasilo procedure uništavanja da bi se spriječile bilo kakve vrste zloupotrebe.

Predsjedništvo je danas usvojilo i odluku te zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da pristupi uništenju i onog naoružanja koje je donirano, a da prethodno nabavi mišljenje donatora. Istaknuta je i opredijeljenost da se kod MOBiH iniciraju prijedlozi za prodaju naoružanja i sredstava koje ima to ministarstvo, a nije u upotrebi.

Usvojena su i dva izvještaja - Agencije za osiguranje depozita, uz pohvale njenom radu u 2009. te izvještaj Ministarstva pravde o radu Komisije za pomilovanje. U toku prošle godine, Predsjedništvo je od 11 zahtjeva za pomilovanjem četiri usvojilo, a sedam odbilo.

Radmanović je naglasio i da je Predsjedništvo danas raspravljalo, ali nije donijelo odluku, o Godišnjoj platformi o obavještajno-sigurnosnoj politici. Kazao je da su se članovi Predsjedništva samo informirali o tom dokumentu, ali nisu donosili nikakvu odluku jer je Vijeće ministara predlagač platforme koju je Predsjedništvo u skladu sa zakonom prethodno već odobrilo.

"Pošto je parlament BiH platformu vratio, on je ne može vratiti Predsjedništvu BiH niti ono ima o čemu tu da raspravlja, sve dok Vijeće ministara ne usvoji ili odbaci primjedbe iz parlamenta. Predsjedništvo bi imalo potrebe da o tom dokumentu ponovo raspravlja samo ukoliko bi Vijeće ministara donijelo nove odluke o toj platformi", pojasnio je.

Razgovarano je i o slanju jedinica Oružanih snaga BiH u Afganistan, ali o tom pitanju nije postignuta saglasnost, iako je Predsjedništvo načelno opredijeljeno da je potrebno učestvovati u toj misiji.

Predsjedništvo BiH razmatralo je i usvojilo veći broj sporazuma, ugovora i odluka, pokrenulo postupke te ratifikovalo nekoliko ugovora i sporazuma.