Sud BiH
0

Odluka o pritvoru uhapšenih u Gornjoj Maoči očekuje se danas

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sud BiH najkasnije do danas ujutro donijeće odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora koji je za sedam osumnjičenih osoba uhapšenih u akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči zatražilo Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo smatra da je prijedlog za određivanje pritvora osnovan zbog sumnje da bi ova lica, puštanjem na slobodu, uticala na svjedoke, odnosno napustila Gornju Maoču i tako postala nedostupni organima gonjenja.

"Svi osumnjičeni su prijavili mjesto boravka u više gradova BiH, a ne u Gornjoj Maoči. Puštanjem na slobodu, lako bi mogli napustiti mjesto prebivališta i tako postati nedostupni organima gonjenja", rekla je tužilac Dijana Kajmaković.

Kajmakovićeva je na jučerašnjem ročištu navela da je prilikom akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči oduzeto više računara, CD-ova i mobilnih telefona, koje treba pregledati, zbog čega će Tužilaštvo od Suda BiH zatražiti potrebno odobrenje. 

"Tužilaštvo će tražiti i balističko vještačenje za naoružanje koje je oduzeto", dodala je Kajmakovićeva. 

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da će Tužilaštvo tokom istrage provjeriti odakle dolazi pronađeni novac u stranoj valuti, te da li su kuće u kojima žive, a koje su do rata bile vlasništvo Srba, sada legalno u njihovom posjedu. 

"Treba nam vremena da provjerimo i da li djeca iz Gornje Maoče idu u školu i po kojem školskom programu se obrazuju. Takođe, trebamo provjeriti i web-stranicu 'Put vjernika', preko koje se građanima BiH sugeriše kako trebaju da se ponašaju", rekao je Čampara.
Branioci osumnjičenih smatraju da su svi navodi Tužilaštva proistekli iz "nepotrebnog straha i podozrenja od osumnjičenih", te da "njihov, miran način života", ne može ugroziti teritorijalni integritet BiH.

Navode Tužilaštva za određivanje pritvora, branioci su ocijenili kao paušalne i neosnovane jer, kako su naveli, Tužilaštvo nije dalo ni jedan dokaz koji bi potvrdio da su njihovi klijenti odgovorni za najteža krivična djela koja im se stavljaju na teret.

"Nisu se stekla obilježja ni jednog krivičnog djela za koja se terete, zbog čega nema osnova za određivanje pritvora", rekla je Binasa Alispahić, advokat prvoosumnjičenog Nusreta Imamovića.

Osumnjičeni Imamović je izjavio da su se on i ostali stanovnici Gornje Maoče tu "izdvojili zbog islamofobije i negativnog naboja koji osjećaju u cijeloj BiH".

"U Gornju Maoču smo se naselili da u posebnom ambijentu i oslobođeno sprovodimo svoju vjeru. Provedenom akcijom, BiH samo želi dokazati svoju privrženost Evropi, u kojoj takođe vlada islamofobija", rekao je Imamović.

Imamović je zatražio da se svi uhapšeni vrate svojim kućama, porodicama i poslovima, dodajući da će se redovno odazivati pozivima Suda, jer "jedva čeka dan kada će suđenje biti završeno i biti osramoćeni oni koji su ovo pripremili".
Adil Lozo, advokat Dževada Hodžića, očekuje da će Sud prihvatiti zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenima, kako bi se umirila javnost.

"Kada se pokrene 650 policajaca, što je više ličilo na vojnu, nego na policijsku akciju, logično je da se odredi pritvor", rekao je Lozo i dodao da razlozi Tužilaštva za određivanje pritvora nisu utemeljeni na zakonu, već na pretpostavkama. 

Lozo je dodao da će branioci sačekati da Tužilaštvo završi svoju istragu i odgovori na izazov koji su sami postavili - da ponude dokaze za djela koja se ovim licima stavljaju na teret. 

 U akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u kojoj su učestvovali pripadnici specijalne policije iz cijele BiH, prije tri dana uhapšeno je sedam lica i jedan strani državljanin.

Nusret Imamović, Safet Barčić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mensud Čekić i Edis Bosnić, između ostalog su osumnjičeni za kriivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje teritorijalne cjeline, izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.