Parlament FBiH
0

Odluka o povećanju poslaničkih naknada bit će povučena

FENA
Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom FBiH
Predsjedavajući Administrativne komisije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ramiz Zahirović (Socijaldemokratska partija BiH) rekao je danas novinarima u Sarajevu da će na idućoj sjednici te komisije tražiti povlačenje odluke o povećanju naknada koje se profesionalno angažiranim poslanicima što dolaze izvan Sarajeva isplaćuju po osnovu 'odvojenog života', za učešće u radu Parlamenta FBiH, čije je sjedište u glavnom gradu BiH.

Zahirović je još prenio novinarima svoje mišljenje da će odluka biti povučena.

Aktuelna je u javnosti nakon jučerašnje medijske objave da je Adimistrativna komisija uvećala navedene poslaničke naknade za 200 KM tako da sada iznose 800 umjesto dosadašnjih 600 KM.

Danas je poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muhidin Alić, na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu zatražio da rukovodstvo Doma pravilno informiše poslanike, kako je naveo, o ovoj odluci.

"Krajnje je nepoštena i nekorektna u situaciji kad hiljade ljudi ostaju bez posla. Tražimo preuzimanje odgovornosti za takav akt", rekao je između ostalog Alić uz napomenu da njegova stranka ne učestvuje u procesu donošenja ovakvih odluka.

Mira Grgić, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma i ujedno članica Administrativne komisije, novinarima je tokom dana rekla da je Komisija razgovarala o aktuelnoj odluci u oktobru ove godine, kada je većina članova bila za njeno donošenje, ali predsjedavajući Ramiz Zahirović nije htio staviti potpis pa nije mogla stupiti na snagu.

Potpisana je tek prije dva dana, što je, po riječima Mire Grgić, učinila nestranačka osoba, sekretar Komisije, na osnovu poslovnika koji sekretaru, kao i zamjeniku predsjedavajućeg, daje pravo na potpis.

Grgić (Socijaldemokratska partija BiH) tvrdi da ona, kao i članica Komisije Alma Zildžić, njena stranačka koleginica, na oktobarskoj sjednici Komisije nisu bile za donošenje takve odluke.

Odluka iziskuje retroaktivno isplaćivanje uvećanih naknada, od oktobra, a isplata u novom iznosu još nije počela, navela je Grgić.