Amer Toskić
0

"Odluka o povećanju plaća katastrofalna"

FENA
Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH i Sindikat hemije i nemetala BiH danas su osudili odluku Federalnog parlamenta o povećanju plaća izabranim dužnosnicima i nosiocima izvršne vlasti u Federaciji BiH, ocjenjujući da se radi o katastrofalnoj i sramnoj odluci za čiju provedbu nema osnova. Ujedno, upućen je apel OHR-u da iskoristi svoj autoritet i takvo zakonsko rješenje stavi van snage.

Predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH Amer Toskić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je došlo vrijeme da se pozovu građani na bojkot odluka Federalnog parlamenta i Vlade FBiH, a da se poskupljenja, posebno komunalija, ignoriraju i njihova uplata vrši po prethodnim cijenama, prije poskupljenja.

-S ovom povišicom plaće parlamentaraca bit će oko 5.600 KM, a topli obrok im je već 320 KM i niži je od najniže plaće u industrijskim granama za nekih 100 KM. Jasno je da ta povišica nema ekonomsku opravdanost , a i logičnije bi bilo i da su ti novci usmjereni na privredu. Znači nema novih zapošljavanja i ima novih otpuštanja radnika - rekao je Toskić.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić dodala je da Sindikat neće moći tolerirati takvo ponašanje parlamentaraca i da će upotrijebiti sve vidove sindikalne boirbe "da se ta nepravda ispravi".

Iveljić je kazala da bi novac za povišice plaća trebao biti usmjeren, posebno, u podsticaj za firme koje su izvozno orijentirane da bi očuvali postojeća radna mjesta, jer statistika govori da u FBiH od 433 hiljade zaposlenih samo 110 hiljada radnika radi u privredi.

Toskić i Iveljić također su ocijenili da su parlamentarci i predstavnici izvršne vlasti u FBiH ovakvim odlukama pokazali da su se pripremili za recesiju i nadolazeću krizu.

-Ovakav stav imaju i drugi industrijski sindikati u sastavu Saveza samostalnih sindikata BiH i nadam se da će se ovih dana i oni izjasniti o tome - dodala je Iveljić.