BiH
1

Odluka o plaćanju plastičnih kesa u prvoj polovini 2013. godine

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) prikupljaju dodatne podatke i pokazatelje koji bi nadležnim entitetskim ministarstvima trebali pomoći da se odluče o modelu, odnosno o tome da li naknadu treba uvesti na nivou proizvodnje i uvoza plastičnih kesa ili na nivou trgovine, kazao je u izjavi za Agenciju Fena projekt - menadžer CCI-a Siniša Bencun.

"Do kraja godine prikupit ćemo sve potrebne dodatne podatke i dostaviti resornim ministarstvima tako da od njih konačnu odluku očekujemo već početkom 2013. godin"e, kazao je Bencun dodavši da u prvom tromjesečju 2013. očekuje da se izradi i usvoji uredba o naknadi na plastične kese.

U prvoj polovni 2013., kako je rekao, može se očekivati da bude donesena ta odluka u BiH.

Nadležna entitetska ministarstva razmatraju model uvođenja naknade na tanke plastične kese koja bi destimulirala njihovo masovno i nekontrolirano korištenje. Cilj je da se destimulišu krajnji korisnici - kupci da uzimaju plastične kese, jer će na kasi morati platiti 10 feninga po jednoj kesi.

U okviru javne kampanje upoznavanja građana o problemima plastičnih kesa te radi pozivanja na podršku za uređenje te oblasti CCI održava niz štandova u većim gradovima u BiH. Naredni štand bit će održan sutra u Zenici.

Bencun je pozvao građane da dođu i da se upoznaju o problamtici plastičnih kesa, da pošalju svoje poruke nadležnim ministarstvima i dobiju prigodan ceker.

"Građanima će biti data mogućnost da upute razglednice s prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama nadležnim ministarstvima i upišu svoju poruku podrške. Zauzvrat će im biti uručeni prigodni platneni cekeri za višekratnu upotrebu", kaže Bencun.

Savjetnik ministrice za okoliš i turizam FBiH Edin Terzić je u izjavi za Fenu kazao da će naredni sastanak međuentitetskog tijela za zaštitu okoliša najvjerovatnije biti održan početkom sljedeće godine.

"Što se tiče inicijative CCI-a i dva resorna ministarstva iz FBiH i RS-a, a vezano za zbrinjavanje ultratankih plastičnih kesa debljine do 20 mikrona (tzv. tregerice) i rješavanja problema njihovog zbrinjavanja tom uredbom, situacija je takva da smo na posljednjem sastanaku međuentitetskog tijela razmatrali dvije opcije, odnosno dvije mogućenosti vezane za donošenje te odrebe. Dogovorili smo da CCI pripremi jednu širu analizu prednosti i nedostataka i jedne i druge varijante tako da na narednom sastanku, najverovatnije će to biti iza Nove godine, bude donesen zajednički prijedlog vezano za jednu, odnosno drugu varijantu ove uredbe. U tom smislu će se takva uredba uputi na razmatranje u proceduru Vladi FBiH, odnosno Vladi RS-a", kazao je Terzić.

Naglasio je da obje varijante imaju za cilj da se na neki način smanji količina te vrste plastičnih kesa u upotrebi i da građani što manje koriste plastične kese, a više cekere.