BiH
66

Odluka o odgovornosti Holandije za genocid u Srebrenici bit će donesena 16. jula

Piše: E. Gorinjac
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prvo ročište u slučaju tužbe 8.000 Srebreničana protiv države Holandije održano je danas pred Okružnim sudom u Den Hagu. Srebrenička udruženja su tužila ovu državu, jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine. Presuda se očekuje 16. jula.

Član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane, mostarski advokat Semir Guzin, po završetku ročišta za Klix.ba je kazao da je sve danas brzo prošlo, jer već mjesecima obje strane razmjenjuju tužbe i odgovore na tužbe.

"Danas su saslušane obje strane. Munira Subašić je u ime majki Srebrenice dala izjavu. Sud je odlučio da je po njemu stvar dovoljno raspravljena i najavio donošenje presude za 16. juli u deset sati sa mogućnošću da će tražiti neke nove podatke ukoliko budu potrebni. Također, ukoliko ne stignu uraditi presudu do tada, onda će odgoditi njeno donošenje za neki drugi rok", kazao je Guzin.

Advokat Srebreničana kaže da nije bilo govora o bilo kakvoj nagodbi te da u ovoj fazi postupka ne može ni biti nagodbe. O tome se može govoriti u slučaju da sud donese presudu u korist Srebreničana.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa je, također, nakon današnjeg ročišta za Klix.ba kazala da je svjedočila o onome što je vidjela i preživjela.

"Kazala sam i da su neke stvari neistinite koje je iznio branitelj Holandije. Uglavnom, očekujemo presudu za tri mjeseca. Ja se nadam da to neće biti politička presuda. Naši su advokati iznijeli sve činjenice, dali smo mogo podataka i ukoliko se bude postupak ponovo vodio nas deset ćemo svjedočiti. Advokati domaći i strani koji nas zastupaju kažu da su više nego zadovoljni", kaže Subašić.

Srebreničani kažu da žele vjerovati u to da će sud donijeti jedinu ispravnu odluku, a to je ona, kako navode, koja ide u njihovu korist.

"Nadam se da neće biti zaštićen holandski bataljon, jer UN i njihove trupe su prisutni na drugim mjestima, pa možda postoji strah nekih zemalja da će im se ponoviti isto i da zbog toga neće željeti slati svoje ljude u mirovne misije ako presuda bude u našu korist. Bojim se da će se politika umiješati u to, a što se tiče ostalog, pravo je na našoj strani. Kazala sam danas sudijama da ih molim da donesu presudu lišenu utjecaja politike", rekla nam je Subašić nakon izlaska iz sudnice.

Srebreničani su podnijeli tužbu Okružnim sudom u Hagu prije sedam godina protiv države Holandije, jer holandski bataljon u skolopu UN-a nije spriječio genocid u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih nacija.

Predstavnici srebreničkih udruženja i još nekoliko članova nevladinih organizacija iz evropskih zemalja danas će održati i mirni protest ispred Međunarodnog suda u Hagu, a potom će se sastati sa glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom. Kako nam je rekla Subašić, protest je organiziran zbog toga što neće biti revizije oslobađajuće presude Momčilu Perišiću.