BiH
0

Odluka o izradi prostornog plana za sliv Une

FENA
Vlada Federacije BiH donijela je ove sedmice odluku o pristupanju izradi prostornog plana za sliv Une kao područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju.

Ovaj plan treba da se izradi za dvadesetogodišnji period od 2007. do 2027. godine. Rok za izradu je 12 mjeseci od stupanja na snagu ove Vladine odluke.

Resorno Valdino Ministarstvo prostornog uređenja bit će nosilac priprema i ono će izabrati nosioca izrade plana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, a to može biti samo pravna osoba registrirana za izradu dokumenata prostornog uređenja.

Postupak će se odvijati u dvije faze, predviđeno je. U prvoj će biti pripremljena i izrađena prostorna osnova s općim i posebnim cijevima prostornog uređenja, a u drugoj izrada prednacrta, nacrta i prijedloga prostornog plana za područje posebnih obilježja.

Federalna vlada je obrazložila da su razlozi za donošenje ove njene odluke izuzetna i usložnjena vrijednost sliva Une koji se ubraja među najinteresantnija i naznačajnija područja u BiH, a značajno je ugrožen zbog ratnih destrukcija i sve izraženijeg neplanskog i nedovoljno kontroliranog korištenja od brojnih subjekata razvoja i raznih investitora.

Neophopdno je uspostaviti adekvatne mjere zaštite posebnih vrijednosti, uređenja, razvoja, korištenja i upravljanja tim područjem, kako bi ugroženi i devastirani krajolik bio obnovljen zajedno s njegovim izraženim biodiverzitetom i ostalim prirodnim vrijednostima.

Cilj je i trajna zaštita cjelovitog područja i njegovih najosjetljivijih dijelova savremenim metodologijama ekološkog i prostornog planiranja te na temelju međunarodnih konvencija, okolišne, prostorno-planske i druge relevantne legislative.

Potrebno je također omogućiti razvoj odgovarajućih privrednih aktivnosti zasnovanih na principima održivog razvoja i razviti svijest lokalnog stanovništva i javnosti o značaju očuvanja i zaštite okoliša te primijeniti načela održivog razvoja za područje sliva Une s osnovnom funkcijom očuvanja prirodnog, geološkog, hidro-geološkog i graditeljskog nasljeđa u izvornom i zatačenom obliku, obrazložila je Fedaralna vlada.