Upravni odbor RTV FBiH
0

'Odluka o izgledu javnog RTV sistema je politička'

FENA
Upravni odbor RTV FBiH danas je odgovorio ministru komunikacija i transporta BiH na njegov dopis od 13. novembra u kojem je zatražio od tri javna servisa imenovanje tri predstavnika u radnoj grupi koja bi pripremila analizu/elaborat "RTV kanal na hrvatskom jeziku".

"Vaše pismo je tretirano kao zasebna tačka dnevnog reda na sjednici UO RTV sistema BiH 24. novembra u Banja Luci. UO RTVFBiH odbio je sudjelovati u radu odbora sistema u vezi s tom točkom dnevnog reda. Sukladno tome, zaključci koji Vam budu dostavljeni ne odražavaju stav Javnog RTV sistema nego samo dva emitera", kaže se u odgovoru ministru komunikacija i transporta koji je uputio Upravni odbor RTV FBiH, a potpisao predsjednik UO Slavo Kukić.

"Našim odnosom, dakako, ni u kojem slučaju nismo željeli u pitanje dovoditi odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH ili, pak, aktivnosti koje, temeljem istih, provodi ministarstvo kojem ste na čelu. Odluka o tome kakav će izgledati Javni RTV sistem ili, pak, pojedini njegovi dijelovi - u ovom slučaju javni servisi - politička je odluka onih koji, temeljem izborne volje građana, imaju legitimitet biračkog tijela. S tom se odlukom svatko od nas, u ulozi građanina BiH - i to je naše građansko i ljudsko pravo - može slagati ili ne, ali je, kao subjekt pravnog sustava, ima obvezu poštivati", ističe Upravni odbor RTV FBiH.

"Smatramo, međutim, kako je traženje predstavnika od javnih servisa u radnu grupu, koja bi pripremila analizu/elaborat "RTV kanal na hrvatskom jeziku", pokušaj uvlačenja upravnih odbora u pitanja koja su isključivo političke naravi. Prema zakonu, podsjećam Vas, zadaća upravnih odbora je upravljanje javnim servisima koji su im, onakvi kakvi su zakonom strukturirani, povjereni. Svaka dodatna obveza je, zapravo, prisiljavanje članova upravnih odbora da - iz brige za svoje mjesto u upravnom odboru ili, pak, nekog drugog razloga - pristaju i na obveze koje su izvan njihova mandata, ali i izvan spremnosti da u njihovu provođenju sudjeluju", kaže se u odgovoru Upravnog odbora RTV FBiH.