Valentin Inzko
0

"Odluka o imenovanju članova Ustavnog suda FBiH je protivustavna"

FENA
Uprkos tvrdnjama da je predsjednica Federacije BiH, zajedno s potpredsjednicima, djelovala u skladu s Ustavom Federacije BiH, odluka od 3. februara 2011. godine o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH krši Ustav Federacije po dva osnova, saopćeno je iz OHR-a.

"Ovom odlukom predsjednica Federacije je, uz pristanak dva potpredsjednika, zaobišla ustavnu i zakonsku ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i svela ulogu Parlamenta Federacije na formalni čin objavljivanja odluke u Službenom glasniku", izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ustav Federacije BiH eksplicitno navodi da predsjednik Federacije predlaže kandidate za Ustavni sud s liste kandidata koju utvrđuje Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

I 2008. godine, kao i danas, predsjednica i potpredsjednici Federacije ignorirali su činjenicu da jedna od imenovanih osoba nije bila na listi kandidata koju je utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Uloga Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je da osigura imenovanje samo onih koji su pogodni za vršenje funkcije u Ustavnom sudu Federacije BiH.

Dom naroda Federacije BiH prihvatio je ovaj stav 2009. godine kada je odbacio prethodne pokušaje predsjednice Federacije da imenuje sudije Ustavnog suda izvan ustavnog i zakonskog okvira.

Od 2009. godine, predsjednica Federacije nije imenovala sudije u Ustavni sud Federacije BiH, ostavljajući time Vijeće Ustavnog suda za zaštitu nacionalnog interesa nepopunjenim više od dvije godine.

Zbog ove činjenice nijedan konstitutivni narod u Federaciji BiH nije mogao dobiti odluku o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa ne samo u vezi sa zakonima Federacije BiH nego i kantona i Grada Mostara.

Donošenjem ove odluke predsjednica i potpredsjednici u potpunosti su zaobišli ulogu parlamenta. U njihovoj odluci se navodi da imenovanje stupa na snagu danom donošenja odluke. U Ustavu Federacije BiH se, međutim, jasno navodi da je za svako imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH potrebna saglasnost Doma naroda FBiH.

"Ovo je očito kršenje Ustava Federacije BiH. Sada je vrijeme da Predsjedništvo Federacije BiH postupi u skladu s Ustavom i vladavinom prava. Stoga očekujem od njih da ponište ovu odluku i osiguraju da se imenovanja u Ustavni sud FBiH provedu u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je visoki predstavnim Valentin Inzko.