BiH
0

Odluka o imenovanju članova UOINO-a BiH nije dobila podršku

FENA
Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo dovoljno razumijevanja za usvajanje odluke o imenovanju članova Upravnog odbora Instituta za nestale osobe u BiH, saopćeno je danas iz Kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića.

U saopćenju se navodi kako uprkos insistiranju resornog ministra ova odluka nije dobila potrebnu većinu glasova u Vijeću ministara BiH, jer su predsjedavajući Nikola Špirić i neki članovi Vijeća tražili poništavanje rezultata konkursa i odabira članova Upravnog odbora.

Odluka nije usvojena, iako su u Prijedlogu odluke bila sadržana imena tri prvoplasirana kandidata iz sva tri konstitutivna naroda, te tri drugoplasirana kandidata koje je predložila Međunarodna komisija za nestale osobe.

Na ovaj način, zbog potrebnog vremena za novu konkursnu proceduru i odabir, Institut za nestale osobe u BiH neće biti u mogućnosti raditi još određeno vrijeme, iako je u budžetu institucija BiH za ove namjene osigurano oko 6,5 miliona KM, saopćeno je.