Međunarodni forum Bosna
0

"Odluka delegacije Evropske komisije o Stocu je razočaravajuća"

FENA
Stolac
Stolac
Međunarodni forum Bosna i Helsinški odbor za ljudska prava u Hrvatskoj iskazali su nedavno razočarenje odlukom Delegacije Evropske komisije u Sarajevu kojom je izmijenjen sadržaj i način implementiranja projekta Evropskog parlamenta o rekonstrukciji spomenika graditeljskog naslijeđa najviše vrijednosti koji su srušeni u Stocu.

Riječ je o pilot-projektu "ARCH - Stolac: Naslijeđe kao most među zajednicama", jednom od dva koja je Evropski parlament usvojio 2007. godine za očuvanje kulturnog naslijeđa u konfliktnim područjima zapadnog Balkana.

Projektom je bila predviđena rekonstrukcija hamama (javne kupelji iz 17. stoljeća), musafirhane (gostionice iz 16. stoljeća), tradicionalnih kuća u Behmenluku iz 17. i 19. stoljeća te mlinica iz 18. stoljeća.

Somenute dvije institucije smatraju da je odlukom Delegacije Evropske komisije obezvrijeđena odluka Evropskog parlamenta temeljem koje je projekt o Stocu trebao doprinijeti obnovi srušenih objekata kao simbolički putokaz potrebi obnove i međuljudskih odnosa.

One napominju da je sarajevski ured Evropske komisije odlučio da se novcem namijenjenim za obnovu tih objekata poprave mostovi i konzervira arheološki lokalitet stolačke tvrđave. Naglašava se da nijedan od tih objekata nije bio izložen razaranju niti je oštećen u nedavnom ratu.

Međunarodni forum Bosna i Helsinški odbor za ljudska prava u Hrvatskoj ističu da općinske vlasti i katolička crkva u Stocu od 2001. godine stolačku tvrđavu, smještenu na uzvišenju u središtu grada, nezakonito i bespravno koriste za postavljanje hrvatskih obilježja i križeva, od kojih su neki zidani kamenom iz tvrđavskih zidova.

"To već devet godina uznemirava povratnike u Stolac s obzirom da time biva nametana slika 'čistog' hrvatskog prostora, što je i bio cilj razaranja grada i progona njegovih stanovnika. I pored odluka inspekcije Federacije BiH da se radi o nezakonitom narušavanju prostora nacionalnog spomenika, općinske vlasti ne dopuštaju provedbu zakona i uklanjanje nezakonito sagrađenih obilježja", ističe se u saopćenju Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava koje potpisuje predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Delegacija Evropske komisije u Sarajevu prethodno je za partnera na spomenutom projektu izabrala Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je dobitnik EU/Europa Nostra 2010. nagrade za predani rad na polju zaštite naslijeđa.

U saopćenju ovih dviju institucije ocjenjuju da preusmjeravanje novca u drugi projekt predstavlja potpuno iskrivljenje zamisli da naslijeđe bude činitelj pomirenja u Stocu. Na taj način biva nastavljeno nasilje nad pravima povratnika na javni prostor, javno iskazivanje identiteta i dostupnost kulture.

One ocjenjuju da takav potez predstavlja sudjelovanje Evropske unije u počinjenoj nepravdi.

Te dvije institucije pozivaju sve one koji mogu na bilo koji način utjecati na konačno donošenje odluke o projektu "ARCH - Stolac: Naslijeđe kao most među zajednicama" da osiguraju provođenje u djelo odluke Evropskog parlamenta na način na koji je ona izvorno zamišljena.

Također je potvrđena puna podrška stavovima koji su tim povodom izneseni u pismima protesta stolačkih nevladinih organizacija i kluba vijećnika u Općinskom vijeću Stoca.