BiH
0

Odlučnost za saznanjem sudbine svih nestalih osoba se nastavlja

FENA
Na Međunarodni dan nestalih, delegacija Međunarodnog komiteta crvenog krsta/križa (MKCK), Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) žele naglasiti da se hiljade osoba i dalje vode kao nestale u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz ICMP-a.

Kako se navodi u saopćenju, od oko 30.000 nestalih na kraju sukoba, procjenjuje se da treba pronaći još oko 13.000 osoba. Njihove porodice nastavljaju da žive u neizvjesnosti i bolu nadajući se da će dobiti vijesti o sudbini svojih nestalih srodnika.

"Na Međunarodni dan nestalih prisjećamo se svih koji su nestali posljedicom nasilnih odvođenja, oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti i drugih neprijateljstava. Iako je postignut napredak u rješavanju sudbine nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, ovo i dalje ostaje jedno od najznačajnih pitanja ljudskih prava s kojim se suočava ne samo BiH nego i druge države bivše Jugoslavije“, rekla je generalna direktorica ICMP-a, Kathryne Bomberger.

„ICMP-e pruža vladama tehničku pomoć pri lociranju, ekshumiranju i identificiranju nestalih osoba, što uključuje i upotrebu visokosofisticirane opreme za analizu DNK. Do sada je ICMP-e proslijedio vladama izvještaje o podudaranjima DNK za 13.000 nestalih osoba, što će omogućiti vlastima da ne samo ukopaju tijela nego i da društvu osiguraju naučno potvrđenu istinu“, rekla je Bombergerova i dodala da je „od navedenog broja, 10.000 podudaranja DNK se odnosi na osobe iz BiH.“

U saopćenju se navodi da je u proteklim godinama Bosna i Hercegovina radila na potpunom ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama nestalih, prije svega donošenjem Zakona o nestalim osobama 2004. godine te okončanjem uspostave Instituta za nestale osobe BiH u julu ove godine. To je institucija na državnom nivou koja će rješavati slučajeve nestalih osoba poštujući međunarodne pravne standarde, raditi na svim slučajevima bez obzira na nacionalno ili vjersko porijeklo i pomagati bh. društvu da se suoči sa prošlošću.

Predsjedavajuća Upravnog odbora INO-a, Jasminka Džumhur, pozvala je građane da predaju informacije o lokacijama nestalih. Govoreći o poduzetim aktivnostima izjavila je da su njihovi prioriteti uspostava centralne evidencije nestalih i rješavanje statusa članova porodica nestalih osoba kroz primjenu postojećih zakonskih regulativa.

"Odgovornost za pružanje infomacija o sudbini nestalih leži na predstavnicima vlasti koji su se obavezali u Dejtonu da će istražiti svaki nestanak te osigurati zvanične informacije za članove porodica. MKCK pomaže u tim aktivnostima sa svim raspoloživim sredstvima. Naša angažovanost u iniciranju i kreiranju Zakona o nestalim osobama BiH, baza podataka o nestalim osobama i ante-mortem baza podataka, kao i uključenost u sve državne i regionalne napore da se razjasni sudbina nestalih potvrđuje nastavak odlučnosti MKCK-a u ovom procesu“, rekao je Henry Fournier, šef delegacije MKCK-a u BiH.

Na Međunarodni dan nestalih, MKCK, ICMP-e i INO žele pohvaliti značajan posao koji su obavile Federalna komisija za nestale osobe i Kancelarija za traženje nestalih i zarobljenih osoba Republike Srpske, koji će objediniti svoje aktivnosti pod jednim krovom Instituta za nestale osobe. Njihov doprinos je bio značajan u procesu rješavanja sudbine nestalih osoba u BiH.

MKCK i ICMP-e, kao i upravna tijela INO-a, nadaju se da će se njihovi zajednički napori nastaviti unaprijeđivati pod okriljem Instituta i dovesti do ubrzanja cjelokupnog procesa, navodi se u saopćenju.