BiH
0

Odložena odluka o zahtjevu Krajišnika da se sam brani

NINA
Pretresno vijeće Haaškog tribunala je na današnjem zasjedanju odložilo donošenje odluke o jučerašnjem zahtjevu Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske, optuženog za genocid u BiH, da preuzme svoju odbranu.

Do konačne odluke suđenje će se nastaviti s dosadašnjim braniteljima, engleskim odvjetnikom Nicholasom Stewartom i Australkom Chrissom Loukas, s tim što je Krajišniku dana mogućnosti da poslije njih i sam postavlja pitanja svjedocima.

"Moji odvjetnici su dobri, ali me ne brane dobro", rekao je Krajišnik u obrazloženju svog zahtjeva, ističući da osnovni razlog njegova zahtjeva nije osobna obrana, nego težnja da se ustanovi istina.

"Ako istina ne može pobijediti, onda nema spasa ni za koga", rekao je Krajišnik.

Tražeći od vijeća da mu odobri angažiranje vlastitog istražitelja, Krajišnik je rekao: "Hoću takvog istražitelja koji će po šumama pronaći Radovana Karadžića, Ratka Mladića i druge da kažu jesu li pojedini navodi tužbe tačni".

I Karadžić i Mladić su, kao i Krajišnik, optuženi za genocid i druge najteže zločine po Statutu Haaškog tribunala.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie je rekao da o ovom "složenom pitanju" vijeće ne može "olako donijeti odluku".

"Moramo razmotriti ima li Krajišnikovo pravo da se sam zastupa ipak ograničenja", rekao je on i dodao da će svaka odluka imati značajne posljedice i za druga suđenja.

Inače, Krajišnik je uhapšen na Palama u aprilu 2000., a suđenje mu je, poslije više odlaganja i smjene jednog braniteljskog tima, počelo gotovo četiri godine kasnije, 3. februara 2004.